Primeur in Vaticaan: paus Franciscus legt fonteinen droog

Rome kampt met een van de droogste zomers uit de voorbije decennia en heeft maatregelen ingevoerd om het waterverbruik te beperken: een verbod om zomaar water te verbruiken en te sproeien, drinkwaterfonteinen worden stilgelegd, enz. En nu heeft paus Franciscus, het staatshoofd van het Vaticaan, daarop ingehaakt. Alle fonteinen op het Vaticaans grondgebied worden stilgelegd.
© Lorenzo Moscia 2013
De grond in Rome is poederdroog.

Zowat 100 fonteinen bezit het Vaticaan. Niet min voor een stadstaat met een oppervlakte van een halve vierkante kilometer, goed voor zowat 1.000 inwoners. De bekendste fonteinen zijn natuurlijk die op het Sint-Pietersplein, tegenover elkaar staan ze, zo goed als identiek, van ontwerpers Maderno en Bernini die al in de 17e eeuw het iconische plein ermee versierden. Maar vooral in de Vaticaanse tuinen wemelt het van de fonteinen.

De paus legt de fonteinen dus voor onbepaalde tijd droog. En volgens zijn woordvoerder Greg Burke is dat nooit eerder in de geschiedenis gebeurd. Franciscus volgt daarmee zijn eigen ecologische lijn. Franciscus staat erom bekend begaan te zijn met het klimaat, met duurzaamheid en ecologie, en schreef daarover in 2015 ook al een encycliek, een pauselijke brief.

Nu past hij zijn “groen denken” toe op zijn eigen (stad)staat. Of zoals de Vaticaanse radio het zei: "De paus wil zijn solidariteit met Rome betuigen en is in lijn met zijn overtuiging: je mag het milieu niet schaden en soms moet je al eens een offer brengen." Rome kreunt onder de droogte. Zowat 2/3 van de landbouwgrond in de wijde regio is dor en onvruchtbaar en het gebrek aan regen zou de economie 2 miljard dollar kosten. Hoe lang de fonteinen droog zullen staan, is nog onduidelijk. Maar het wordt een vreemd zicht; de grote barokke fonteinen op het Sint-Pietersplein die geen water doen klateren.

Meest gelezen