PS over Waals regeerakkoord: "Dun en vaag akkoord zonder ambitie"

De PS heeft het kersverse regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering afgebrand. "Na een crisis van vier weken, die Wallonië heeft lamgelegd, komen MR en CDH met een dun en vaag akkoord zonder ambitie", klinkt het.

Dat er geen applaus klinkt vanop de PS-banken zal weinigen verbazen. Een maand geleden werd de partij immers door coalitiepartner CDH aan de kant geschoven, volgens die laatste was dat het gevolg van de schandaalsfeer waarin de PS was terechtgekomen.

Di Rupo: "CDH lijkt strategie van de koekoek toe te passen"

Volgens PS-voorzitter Elio Di Rupo waren de belangrijkste hervormingen die de nieuwe regering vandaag aangekondigd heeft, al in volle voorbereiding in de vorige coalitie tussen PS en CDH. 

"Meneer Lutgen kende die hervormingen. Hij eigent zich het werk toe dat geleverd werd door anderen. Het CDH lijkt de strategie van de koekoek toe te passen", stelt de PS-voorzitter.

Di Rupo stelt dat Lutgen de politiek aan Franstalige kant "gedestabiliseerd" heeft. Lutgen wil volgens hem ook pluimen op zijn hoed steken voor werk dat eigenlijk is gedaan door PS-ministers. "En op andere vlakken verwerpt hij dingen die hij enkele weken geleden nog zelf verdedigde. Dat is een schizofrene houding."

"Zorgen over toekomst van Wallonië"

De PS maakt zich naar eigen zeggen zorgen over de toekomst van Wallonië. "Het surrealistische discours van de nieuwe coalitie is niet geruststellend voor de toekomst van het gewest dat nood heeft aan ernstige en strikte leiders". Volgens Di Rupo zullen vooral de inwoners van Wallonië "verliezen door de politieke manoeuvres van het CDH".

PS-fractieleider in het Waals Parlement, Christophe Collignon, van zijn kant vreest voor de institutionele verlamming van bepaalde dossiers die zowel behandeld worden in het Waals Parlement als in het parlement van de Franse gemeenschap.

Meest gelezen