Slag bij Passchendaele herdacht met “Mud Soldier”

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper, meer bekend als de Slag bij Passchendaele, werd uitgevochten. Toerisme Vlaanderen maakt van de gelegenheid gebruik om in hartje Londen een zandsculptuur van een zittende soldaat te bouwen, de “Mud Soldier”. Het beeld wordt vanaf vandaag besprenkeld met water, waardoor het langzaam vergaat, net zoals de soldaten die “verdwenen” in de modder van Passchendaele.
PA Wire

Het was een van de hardste veldslagen aan het Westelijk Front van de Eerste Wereldoorlog. De Slag bij Passchendaele roept meteen beelden op van het dorpje dat door de regen in een modderpoel veranderd was en waar de soldaten als het ware verdwenen in de modder. Die modder was bijna even gevaarlijk als het nieuwe chemische wapen Yperiet of mosterdgas, dat rond die tijd voor het eerst gebruikt werd.

Er vielen op honderd dagen tijd, van 31 juli tot 10 november 1917, zo’n 475.000 slachtoffers, waaronder zowel doden als gewonden. En dat allemaal voor een stuk terrein van amper acht kilometer, dat na enkele maanden al weer verloren ging.

Voor de Britten, maar ook voor mensen uit andere landen, is Passchendaele een begrip geworden dat geassocieerd wordt met de gruwelijke beelden van de Eerste Wereldoorlog.

“Mud Soldier”

De officiële Britse herdenking van de Slag bij Passchendaele vindt pas plaats op 30 en 31 juli op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. De plechtigheden zullen op 31 juli worden bijgewoond door het Britse Koningshuis en de Britse Regering.

Als aanloop naar die herdenking heeft Toerisme Vlaanderen op het Trafalgar Square in Londen een zandsculptuur gebouwd met de naam “Mud Soldier”. Het beeld, gemaakt uit zand en modder uit Flanders Fields (de Westhoek), stelt een zittende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog voor.

Vanaf vandaag wordt de “moddersoldaat” beregend via een sprinkler-systeem, waardoor het in enkele dagen langzaam zal vergaan tot modder. Daarmee wil Toerisme Vlaanderen het leed van de soldaten en het landschap onder de aandacht brengen.

Met het beeld, dat gecreëerd werd door Damian van der Velden, wil Toerisme Vlaanderen zoveel mogelijk Britten naar ons land lokken voor de herdenkingsplechtigheid.