Trump lanceert spervuur tweets tegen Justitie, Oekraïne, FBI en EU

In een reeks tweets is de Amerikaanse president Donald Trump vandaag hevig uitgevallen naar zijn minister van Justitie Jeff Sessions. Het is niet de eerste keer, maar vandaag was Trump wel erg scherp. Ook Oekraïne, waarnemend FBI-directeur McCabe en zelfs de "protectionistische" Europese Unie krijgen ervan langs.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Onlangs was president Trump al hard uitgevallen naar minister Sessions omdat die zich afzijdig houdt in het onderzoek naar eventuele Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar. Als hij dat geweten had, zou hij Sessions niet gekozen hebben, luidde het. Sessions heeft dat evenwel gedaan omdat hijzelf ook een aantal contacten met Russen was "vergeten" te melden. 

Vandaag deed president Trump daar nog meer dan een schep bovenop. Hij verwijt Sessions dat hij wel ERG (in drukletters) zwak optreedt tegen wat hij "de misdaden van Hillary Clinton" noemt. Om alles duidelijk te maken, somt de president die "misdaden" nog eens op: het schandaal rond het e-mailverkeer van Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, de DNC-server (server van de Democraten die gehackt zou zijn door de Russen) en het lekken van gevoelige informatie.

In een andere tweet gaat Trump nog een stap verder. Volgems hem probeerde Oekraïne vorig jaar de kiescampagne van Trump te ondermijnen om zijn rivale Hillary Clinton te steunen. "Waar is het onderzoek, AG (Attorney General of minister van Justitie)?".

Nog een beetje later twitterde Trump kritiek op waarnemend directeur van de federale politie FBI, Andrew McCabe, wiens vrouw Jill 700.000 dollar zou gekregen hebben van H. (Hillary Clinton) en dus niet partijdig zou kunnen zijn in het onderzoek naar de Russische connectie. Jill McCabe probeerde als Democrate een senaatszetel in Virginia te winnen, maar slaagde daar niet in. Ze kreeg daarvoor financiële steun van actiecomités rond gouverneur McAuliffe en van andere figuren van de Democratische partij. 

Ten slotte vuurde president Trump nog een tweet af, nu over iets heel anders. Zo is hij erg enthousiast over een belangrijk handelsakkoord dat hij met het Verenigd Koninkrijk wil afsluiten en verweet hij de Europese Unie om erg protectionistisch op te treden tegen over de Verenigde Staten.

"Trump is duidelijk gefrustreerd over Sessions"

In een radio-interview bevestigde Anthony Scaramucci (foto in tekst), de nieuwe directeur communicatie van het Witte Huis, dat president Trump "duidelijke gefrustreerd" is over zijn minister van Justitie Jeff Sessions en dat "de twee mannen een oplossing moeten vinden".

Op de vraag van de journalist of het duidelijk is dat Trump wil dat Sessions ontslag neemt, antwoordde Scaramucci: "Je hebt wellicht gelijk". Dat is een opvallend duidelijke communicatie van de nieuwe adviseur van de president.

Ook de nieuwe woordvoerster Sarah Huckabee-Sanders vertelde aan de tv-zender Fox News dat de president "gefrustreerd en teleurgesteld" is over minister Sessions. 

Het is zeer uitzonderlijk dat een president een minister op dergelijke openlijke manier de mantel uitveegt. Nu kan Trump Sessions gewoon ontslaan, maar dan komt diens adjunct Rod Rosenstein als waarnemend chef aan de leiding van Justitie en ook die man staat niet in de gratie van de president. Zo was het Rosenstein die voormalig FBI-directeur Robert Mueller benoemd heeft tot speciale onderzoeker voor de Russische inmenging in de VS-kiescampagne.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook ex-campagneleider Manafort moet naar de Senaat

Vanmiddag is ook bekend geraakt dat de Senaatscommissie die de Russische "connectie" onderzoekt, ook Paul Manafort heeft uitgenodigd voor een openbaar getuigenis. Manafort was de campagneleider van Trump toen de contacten plaatsvonden tussen enkele Russen en Donald Trump Junior, de zoon van de president.

Ook Manafort was daar bij dat gesprek aanwezig, evenals de schoonzoon van Trump, Jared Kushner. Die laatste heeft echter al getuigd voor de commissie.

Meest gelezen