Twee journalisten van Franse persbureau kortstondig opgepakt in Kinshasa

Twee journalisten van het Franse persbureau AFP zijn vandaag opgepakt door drie vermoedelijke agenten van de Congolese militaire inlichtingendienst. Ze zijn ook hard aangepakt.

Na een interview die ze hadden met de directeur van het algemeen ziekenhuis van Kinshasa werden beide verslaggevers opgepakt door drie personen in burger die zich voorstelden als agenten van de militaire inlichtingendienst Demiap. De journalisten werden naar eigen zeggen hun materiaal afgenomen en ze werden tot bij de chef gebracht. Die majoor zei hen dat ze in "toestand van arrestatie" waren. Hij beschuldigde de journalisten ervan beelden te hebben genomen "om het land te bevuilen" in het buitenland. Hij nam hen 15.000 Congolese frank (ongeveer 8,5 euro) af.

Na een tussenkomst van de directeur van het ziekenhuis kwamen de twee na ongeveer een half uur weer vrij. Zij kregen hun materiaal in goede staat terug.

De minister van Media, Lambert Mende beloofde zich over de zaak "te buigen".