VS overweegt wapenleveringen aan Oekraïne

De Verenigde Staten overwegen om wapens te leveren aan het leger van Oekraïne om zich te verdedigen tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land. Dat kan wel tot nieuwe spanningen leiden met Rusland. Het zou voorlopig enkel gaan om "defensieve wapens".

Vorige week riep het VS-ministerie van Defensie beide kampen op om het labiele staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne te respecteren.

Volgens Kurt Volker, de speciale gezant van de VS voor Oekraïne, overweegt Washington nu om wapens te leveren aan het leger van dat land. Hij vindt dat geen provocatie, maar het bewapenen van het regeringsleger zou de houding van Rusland in het conflict wel kunnen beïnvloeden.

Volgens Volker zou het gaan om "defensieve wapens" die het leger van Oekraïne in staat zouden stellen om zich beter te handhaven tegen de rebellen. Het zou niet de bedoeling zijn om tegenoffensieven van Oekraïne tegen de rebellen te lanceren.

Bestand van Minsk blijft erg wankel

Sinds het uitbreken van het conflict in Oekraïne zijn nu al zeker 10.000 mensen gedood. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn binnen de eigen grenzen op de vlucht.

In 2015 werd na onderhandelingen met het Westen en Rusland een bestand van kracht, dat was afgesproken in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland.

Dat is een erg wankel bestand. Het komt geregeld nog tot gevechten met dodelijke afloop. Zo zegt Oekraïne dat vorige week vijf soldaten zijn gedood bij artillerievuur ten noorden van de stad Donetsk, die in rebellenhanden is. Drie andere Oekraïense soldaten zijn dan weer gedood door een bermbom. 

Dat soort incidenten zijn er vaak, maar sinds het bestand van kracht werd, zijn grote offensieven aan beide kanten achterwege gebleven. Daarom wordt beschouwd dat het bestand er wel degelijk is, maar tegelijk kan de situatie op elk ogenblik even goed escaleren.