"Bombardeer geen scholen in de Filipijnen"

Mensenrechtengroepen vragen de Filipijnse president Rodrigo Duterte om dan toch geen scholen van de Lumad-minderheid in het zuiden van het land te bombarderen. Ze waarschuwen hem dat dat beschouwd zal worden als een oorlogsmisdaad. Eerder had Duterte gezegd dat de scholen van de Lumad gebruikt worden om jongeren op te leiden tot communistische rebellen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In de schaduw van de hevige gevechten die het Filipijnse leger in Marawi op het zuidelijke eiland Mindanao voert tegen moslimextremisten, woedt er ook nog een ander conflict in die regio. De voorbije maanden is een bestand tussen de regering en de communistische rebellengroep NPA ontrafeld.

Onlangs zijn op Mindanao vijf leden van de presidentiële wachten gewond geraakt bij gevechten  met de NPA-rebellen. President Rodrigo Duterte dreigde er daarop mee om de scholen van de etnische minderheid Lumad te laten bombarderen door de luchtmacht.

Volgens Duterte verwoesten de NPA-opstandelingen scholen en andere infrastructuur, maar laten ze die van de Lumad onberoerd. Dat komt volgens hem omdat de jongeren van die bevolkingsgroep daar opgeleid worden om communistische rebellen te worden. De Lumad ontkennen dat en zeggen dat sommige van die scholen zelfs erkend worden door de overheid.

Mensenrechtengroepen vragen Duterte om de scholen niet te bombarderen. Dat zou kunnen leiden tot vervolging wegens oorlogsmisdaden. Duterte maakt doorgaans geen loze bedreigingen. Sinds hij aan de macht is gekomen, heeft de politie de vrije hand gekregen om mensen die verdacht worden van drugshandel te doden. Ook is onlangs de krijgswet afgekondigd in geheel Mindanao en dat wegens de gevechten met de extremistische moslimgroepen Abu Sayyaf en de Maute-militie.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Wie zijn de Lumad?

De Katawhang Lumad ("oorspronkelijke bewoners") is een verzamelnaam voor een groep bergstammen op het zuidelijke eiland Mindanao. Ze behoren tot de grotere groep van Austronesische volkeren die daar in Zuidoost-Azië vaak zijn teruggedrongen in de binnenlanden van grote eilanden. 

De voorbije jaren zijn de Lumad het slachtoffer geworden van geweld van paramilitaire groepen, ook al omdat hun traditionele woonplaatsen de interesse hebben gewekt van mijngroepen of grote plantages die de rijkdommen willen ontginnen.

Omdat de Lumad noch christen noch moslim zijn, genieten ze weinig sympathie van de twee grote bevolkingsgroepen in de Filipijnen.