Australische kardinaal Pell staat terecht voor seksueel misbruik

In Melbourne in Australië is het proces begonnen tegen kardinaal George Pell, een belangrijke figuur aan het Vaticaan en een vertrouweling van paus Franciscus. Die wordt beschuldigd in verschillende zaken van seksueel misbruik.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

8 minuten. Zo kort duurde de eerste zitting in Melbourne, Australië, tegen kardinaal George Pell. Het gaat dan ook maar om een vrij administratieve openingszitting waarbij vooral de agenda voor de komende weken en maanden wordt bekeken. Strikt genomen moest de 76-jarige Pell daar dus niet bij zijn. Dat hij wél kwam is een duidelijk signaal van de kardinaal. Hij pleit onschuldig en wil zijn naam zuiveren.

Seksueel misbruik?

Details over de aanklacht tegen de kardinaal zijn nog niet bekend gemaakt. Hij is wel de hoogste rooms-katholieke geestelijke die tot nu toe terechtstaat in verband met seksueel misbruik. George Pell is een vertrouweling van paus Franciscus en dus was de belangstelling voor de zaak enorm. Hij werd omschreven als de derde machtigste man in Rome.

Paus Franciscus heeft altijd gezegd hard te zullen optreden tegen seksueel misbruik in de kerk. Niettegenstaande er in 2014 al beschuldigingen waren tegen Pell dat hij andere misbruikzaken tegen geestelijken zou hebben toegedekt heeft Franciscus Pell toch benoemd.

Uitspraak niet voor morgen

De rechtsgang in Australië verschilt van die bij ons. De rechter gaat in een eerste fase luisteren naar de openbaar aanklager en de advocaten. Volgens de openbaar aanklager is er sprake van verschillende zaken van mogelijk seksueel misbruik uit de periode dat Pell in Australië werkte. Pas wanneer de rechter acht dat de aanklachten zwaar genoeg wegen zal er een jury worden samengesteld. Verwacht wordt dat de hele rechtszaak maanden tot jaren kan aanslepen. De volgende zittingsdag is 6 oktober.