Beweging.net: blij "met elke stap" richting oplossing Arco-spaarders

De federale regering heeft ook een akkoord bereikt over een vergoeding voor de Arco-coöperanten. Het was al bekend dat de gedupeerden recht zouden hebben op een compensatie ter waarde van 40 procent van hun investering. Beweging.net is "blij met elke stap" richting oplossing. Het juridische adviesbureau Deminor denkt dat er nog "veel vragen open blijven" voor de Arco-spaarders.

De regering gaat de 800.000 Arco-coöperanten vergoeden met de opbrengst van de beursgang van Belfius - die bank is de opvolger van Dexia Bank die de coöperatieve aandelen van Arco verkocht heeft. De beursgang zou minstens 400 miljoen euro opleveren. Voor de overige 200 miljoen euro wordt gerekend op de vereffening van Arco en op een inspanning van beweging.net.

"Wat de regering nu meedeelt, is een beslissing die eigenlijk al genomen is bij de regeringsvorming in 2014, dus in die zin is er niets nieuws beslist", reageert beweging.net. "Maar we hopen natuurlijk dat die afspraken van toen nu ook worden omgezet in iets concreets. Dus iedere vordering die gemaakt wordt in het dossier, juichen we toe."

Ook actiegroep Arcopar Actieteam ziet weinig nieuws. "Na drie jaar regering-Michel weten we evenveel als wat was geschreven in het regeerakkoord", klinkt het daar. "We hopen dat de regering nu eindelijk eens de knoop gaat doorhakken, en met een echte oplossing gaat komen in plaats van met beloftes." 

Volgens Deminor "blijven nog veel vragen open"

De regeling voor de Arco-spaarders, met een fonds van 600 miljoen euro, laat nog heel wat vragen open. Dat zegt het juridische adviesbureau Deminor. Deminor procedeert voor 2.169 klanten tegen Arco, de staat en voormalig Arco-topvrouw en huidig vereffenaar Francine Swiggers met als insteek 'misleiding'.

Deminor vindt het positief dat de oplossing voornamelijk via Belfius gezocht wordt. Bij die bank moet immers de hoofdverantwoordelijkheid voor het dossier worden gezocht, vinden de juristen. Deminor is van oordeel dat de staat best een passieve houding aanneemt in de uitwerking van de oplossing.

Volgens het bureau blijft het echter onduidelijk wanneer de oplossing er zal komen en welke juridische vorm het akkoord zal aannemen. Ook is niet duidelijk hoe het bedrag zal worden verdeeld onder de diverse categorieën coöperanten en welk deel van de schade zal worden vergoed.