Duitse helikopter is neergestort in noorden van Mali

In het Afrikaanse land Mali is een Duitse gevechtshelikopter neergestort. Over het lot van de twee piloten is er nog niets bekend. Duitsland neemt in Mali deel aan een vredesoperatie van de Verenigde Naties en is van plan om het aantal troepen daar op te trekken.
AP2011

Het toestel was van het type "Tiger" en maakt een vlucht voor de VN-vredesmacht Minusma in het noorden van Mali. Volgens de VN is het toestel om een nog onduidelijke reden neergestort. Het zou niet gaan om een aanval van rebellen. Over de twee piloten is er nog geen nieuws.

Duitsland neemt met iets meer dan 800 militairen deel aan de in totaal meer dan 15.000 militairen en politieagenten tellende vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali. De regering is Berlijn had onlangs beslist om het aantal ingezette militairen in dat land op te trekken naar duizend.

Het noorden van Mali werd enkele jaren geleden bezet door radicaal-islamitische rebellen, die banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaeda. Die hebben daar onder meer graftombes van moslimheiligen en sufi's verwoest in de stad Timboektoe.

De islamisten werden daarop verdreven door Franse militairen die nadien de controle hebben overgedragen aan een VN-vredesmacht. In de streek komt het echter nog altijd geregeld tot gevechten en aanslagen met terroristen.