EU-hof behoudt Hamas op lijst van terreurgroepen

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg houdt de Palestijnse moslimgroepering Hamas op de lijst van terroristische organisaties. Het hof draait daarmee een beslissing van een lagere rechtbank terug. De Tamil Tijgers uit Sri Lanka worden dan weer van die terreurlijst geschrapt.

In 2014 wilde het hof van eerste instantie in Luxemburg Hamas geschrappen van de lijst van organisaties die als terroristische worden beschouwd. Volgens dat hof was die lijst eerder gebaseerd op berichten uit de media en van het internet dan op het oordeel van "een competente autoriteit".

Die beslissing wordt nu door het Europese Hof van Justitie teruggedraaid en dus Blijft Hamas op de terreurlijst. Concreet betekent dat dat de tegoeden van Hamas bevroren blijven en dat leden van de groep geen visa krijgen om naar Europa te komen.

Het Hof van Justitie stelt dat de "Europese Raad een persoon  of een entiteit op de lijst kan behouden als die oordeelt dat er voldoende risico is dat die persoon of entiteit betrokken zou kunnen zijn bij terreurdaden waarvoor die op de lijst terechtgekomen zijn".

Hamas is een radicale Palestijnse groepering die in het verleden aanslagen heeft uitgevoerd tegen burgers in Israël. De groep controleert de Gazastrook.

Tamil Tijgers verdwijnen van de lijst

Anderzijds heeft het Europese Hof de "Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) uit Sri Lanka, beter bekend als de Tamil Tijgers, geschrapt van de terreurlijst. 

Het hof vindt dat de EU geen enkele aanwijzing heeft voor een risico voor een aanslag door de Tamil Tijgers na hun militaire nederlaag in 2009. De fondsen van de Tijgers worden dus vrijgegeven.

Na decennia van een afscheidingsoorlog werden de Tamil Tijgers in Sri Lanka verslagen door het leger van de Singhalese meerderheid. De groepering is daarna zo goed als ontbonden en voert geen strijd meer.

De zwarte lijst van de EU

De lijst van terroristische groeperingen werd door de Europese Unie opgesteld na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Er staan daar nu elf personen en 22 organisaties op. Onder hen zijn de communistische partij van de Filipijnen en de maoïstische rebellen van het Lichtend Pad in Peru, net als de Turks-Koerdische rebellengroep PKK en de militaire vleugel van de Libanese sjiitische groep Hezbollah.

De militaire vleugel van Hamas werd in 2001 op de EU-terreurlijst geplaatst, de hele beweging wordt sinds 2003 als een terreurgroep beschouwd. De Tamil Tijgers stonden sinds 2006 op die lijst.