Gatz wil cultuursector ondersteunen met geld uit privé

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil privé-middelen inzetten om de cultuursector extra te ondersteunen. Dat staat in een conceptnota die werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. Het gaat om aanvullende maatregelen naast de klassieke cultuursubsidies.

Er zal onder meer een "Cultuurbank" komen die bestaat uit een netwerk van investeringspartners. Kunstenaars kunnen zo geld lenen aan een verlaagde rente of zelfs rentevrij. Zoiets bestaat al voor hoge risicobedragen, maar dit zal voortaan ook mogelijk zijn voor kleinere bedragen tot maximaal 15 000 euro. Zo kunnen de individuele kunstenaars hier ook van profiteren.

Ook zal er een kunstkoopregeling komen waarbij particulieren op afbetaling een kunstwerk van een nog levende kunstenaar kunnen kopen.

"Niet met bedrijfslogo op podium"

De vrees dat private geldschieters een invloed zullen hebben op de creatieve vrijheid is eerder beperkt volgens de minister. "De fiscale aftrek als beloning is vaak al voldoende voor mensen die geld aan kunst geven. De geldschieter zal nooit verwachten dat de kunstenaar met een bedrijfslogo op het podium prijkt." Maar de minister zegt wel dat de kunstsector zelf zal moeten verkennen hoever men hierin wil en kan gaan.

Overheidssteun niet schrappen

Minister Gatz benadrukt dat het niet de bedoeling is om de overheidssteun voor de culturele sector in de toekomst volledig te vervangen door private middelen. Maar hij pleit wel voor een gemengd financieringsmodel dat zowel bestaat uit overheidsgeld als uit privé-middelen.