Geen verkoop van benzine- of dieselwagens meer vanaf 2040 in Groot-Brittannië

Vanaf 2040 zullen de Britten in eigen land geen nieuwe auto's meer kunnen kopen die rijden op benzine of diesel. Dat heeft minister van Milieu Michael Gove aangekondigd. Hij hoopt dat die auto's tegen 2050 van de Britse wegen zullen verdwijnen.

Onlangs had de Franse regering een gelijkaardige beslissing genomen. Nu volgt het Verenigd Koninkrijk. Enkele Duitse steden zoals München en Stuttgart hebben ook al dergelijke maatregelen genomen, maar de Duitse federale regering blijft voorlopig op de vlakte.

Volgens minister Gove (foto in tekst) zouden nieuwe auto's op die fossiele brandstoffen dus vanaf 2040 niet meer verkocht mogen worden in het land en tegen 2050 zouden die dus moeten verdwijnen. De Britse regering is bereid om 200 miljoen pond vrij te maken om lokale overheden te steunen om nu al beperkingen op te leggen aan dieselwagens. Die vervuilen meer dan benzine.

Toch geeft Gove er niet de voorkeur aan dat dieselwagens volledig uit stadscentra gebannen zouden worden. Wel zouden bepaalde wegen voor hen niet langer toegankelijk zijn.  Hij belooft wel dat de lokale overheden daarover zullen beslissen. 

Diesel lijkt op de terugweg

Groot-Brittannië is de tweede markt voor dieselwagens in Europa. Bovenop de gewone vervuiling stoten die ook erg schadelijke stikstofoxiden uit en dieselwagens liggen dan ook onder vuur bij milieugroepen.

Het recente schandaal rond gesjoemel met de software van de Volkswagen Groep om de echte uitstoot te verbergen, heeft het imago van diesel nog verder aangetast. Overigens is de Volkswagen Groep niet de enige die op dat vlak onder vuur ligt.

Diesel blijft echter nog altijd goedkoper, maar toch is de verkoop van die auto's in het eerste halfjaar met 10% teruggelopen in Groot-Brittannië. De verkoop van elektrische en hybride wagens is dan weer met 30% gestegen.

Onlangs maakte de Zweedse autoproducent Volvo Cars bekend dat die vanaf 2019 geen auto's op benzine of diesel meer zal verkopen.