Jambon: "Voor iedereen eten en drinken in goed evenwichtig akkoord"

"Een goed evenwichtig akkoord waar er voor iedereen eten en drinken inzit", zo omschrijft Jan Jambon (N-VA) het zomerakkoord dat de voorbije nacht in Hertoginnedal beklonken is. Vicepremiers Jan Jambon (N-VA), Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) schoven bij "Terzake" aan tafel om alles op een rijtje te zetten.
Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open VLD) en Jan Jambon (N-VA)

Een ding is zeker: de drie heren aan de "Terzake"-tafel zijn tevreden. Tevreden met de genomen beslissingen. "We zijn erin geslaagd om een groot akkoord te maken, waarschijnlijk de laatste grote afspraak van de legislatuur. Het is zelden gezien dat in een beweging socio-economische maatregelen en de begroting geregeld zijn. Het waren lange onderhandelingen, met moeilijk momenten, maar we hebben een goed, evenwichtig akkoord waar iedereen eten en drinken in kan vinden", aldus Jan Jambon (N-VA). 

Het allerbelangrijkste voor Kris Peeters (CD&V) in dit akkoord is de rechtvaardige fiscaliteit. "Maar we hebben rechtvaardigheid op vele vlakken ingevuld, ook op het vlak van armoede bijvoorbeeld. In dit akkoord steekt veel rechtvaardigheid".

Voor Alexander De Croo (Open VLD) is het dan weer belangrijk dat dit akkoord een bepaalde richting uitgaat. "De filosofie van dit akkoord is er één van dingen mogelijk maken, te zorgen voor groei en de mensen die die groei mogelijk maken helpen vooruitgaan."

Begroting: "Alle partijen hadden graag een begrotingsevenwicht in 2018 of 2019 gezien"

De sleutelwoorden waar dit akkoord rond draait, zijn de begroting en een hele resem socio-economische maatregelen. Deze federale regering had altijd voorop gesteld om op het einde van de legislatuur een begroting in evenwicht te hebben, maar moet nu toch van dat plan afstappen.

"Alle partijen hadden graag een evenwicht in 2018 of 2019, laat dat duidelijk zijn", benadrukt Kris Peeters (CD&V), "Een stokpaardje van de regering", vult collega Jan Jambon (N-VA) aan. "Maar we hebben met 2016 een speciaal jaar achter de rug: terreur, de brexit, de asielcrisis. Dat heeft een vertraging bewerkstelligd om naar een evenwicht te gaan. Maar het pad dat we al afgelegd hebben, is wel gigantisch: we zijn begonnen met een tekort van rond de drie procent, nu is het minder dan één procent."

Volgens Peeters is het nu belangrijk dat we die begroting geloofwaardig houden. "Dat Europa kan zeggen: "Goed bezig, België". Onze schuldratio is nog altijd te hoog, veel te hoog en we zullen de komende weken en maanden moeten kijken welke bijkomende maatregelen we moeten nemen." Alexander De Croo benadrukt op zijn beurt dat de enige weg naar een gezonde begroting is door de activiteitsgraad van de mensen gevoelig omhoog te krijgen.

Taks op de effectenrekeningen: "Geen gemakkelijke oefening"

De maatregel die vandaag het vaakst belicht is, is de taks van 0,15 procent op de effectenrekeningen (met een vrijstelling voor de effectenrekeningen waar minder dan 500.000 euro op staat). "Geen gemakkelijke oefening", aldus de drie ministers. "Er zaten vier partijen rond de tafel, elk met hun eigen inbreng, maar we zijn eruit geraakt", zegt Jambon. De sleutel? "Een goed evenwicht tussen de verschillende zaken en als basisuitgangspunt: de economie zuurstof geven."

Toch was die taks op de effectenrekeningen voor Open VLD niet altijd vanzelfsprekend. "Maar wat hier beslist is, is in mijn ogen wat het moet zijn. Mensen met een hoog inkomen die bijkomende inspanningen leveren, vind ik perfect verdedigbaar. Maar zo'n maatregel moet economisch zinvol zijn. Nu zijn er inspanningen om meer spaargeld naar de economie te trekken."

De taks moet 254 miljoen euro opbrengen, maar hier en daar weerklinkt al de kritiek: is dat wel mogelijk? Kan het geld dat op de effectenrekeningen staat niet verspreid worden over meerdere rekeningen? De ministers zijn ervan overtuigd dat het zal werken: "Er komt een duidelijke vraag "heeft u meerdere effectenrekeningen?" Als iemand liegt, is dat een misdrijf. Ik ben ervan overtuigd dat de maatregel goed uitgevoerd zal worden."

Arco: "Dossier kleeft op CD&V, maar is verantwoordelijkheid van hele regering"

Nog een gevoelige kwestie waar de ministers een akkoord over bereikt hebben, is het Arco-dossier. Een dossier dat vooral bij N-VA heel gevoelig lag. "Ons uitgangspunt was: we komen het regeerakkoord na. Er zijn zaken waar je laaiend enthousiast over bent en zaken die verdedigbaar zijn in het geheel. Voor ons lag het moeilijk dat het om rechtstreeks belastinggeld zou gaan. Nu hebben we een constructie die ervoor zorgt dat er weinig belastinggeld in de constructie komt."

Een trofee voor CD&V wil Kris Peeters het niet noemen (al was het wel een stokpaardje van de partij). "De 800.000 Arco-coöperanten behoren niet allemaal tot mijn partij, dan zouden we opnieuw de grootste zijn. Dat dossier kleeft op ons, maar het is de verantwoordelijkheid van de hele regering." Hij noemt de beslissing een belangrijke stap vooruit en hoopt dat het dossier snel van tafel zal zijn. 

Herbekijk het studiogesprek in "Terzake"