Knesset knutselt aan wet die opdeling Jeruzalem verder bemoeilijkt

Het Israëlische parlement heeft in eerste lezing een wetsontwerp goedgekeurd dat de opdeling van Jeruzalem in een eventueel vredesplan verder bemoeilijkt. Een decennia oude VN-resolutie bepaalt dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet worden van een over daadwerkelijk grondgebied beschikkende Palestijnse staat. Oost-Jeruzalem wordt sinds jaren steeds meer door Israël ingepalmd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het wetsvoorstel is afkomstig van de nationalistisch-religieuze partij Habajit Hajehudi (Joodse Thuis, de partij van minister van Onderwijs Naftali Bennet) en werd in de Knesset goedgekeurd met 51 stemmen tegen 41.

Het voorstel houdt in dat elke afstand die Israël zou doen van wat de Joodse staat als deel van Jeruzalem beschouwt, in de Knesset goedgekeurd moet worden met een tweederdemeerderheid (minstens 80 van de 120 stemmen). Het voorstel moet nog in tweede en derde lezing goedgekeurd worden vooraleer het kracht van wet heeft.

Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever worden sinds de Zesdaagse oorlog van 1967 bezet en Oost-Jeruzalem werd vervolgens geannexeerd. Die annexatie is niet door de internationale gemeenschap geaccepteerd. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare" hoofdstad.

Netanyahu wil Al-Jazeera verbannen uit Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ondertussen ook aangekondigd dat hij de zender Al-Jazeera, die gevestigd is in Qatar, niet meer wil in Israël. Volgens hem wakkert die de spanningen over de heilige plaatsen in Jeruzalem enkel aan.

"Al-Jazeera blijft het geweld aanwakkeren omtrent de Tempelberg", aldus de Israëlische leider op Facebook. "Ik heb meerdere keren gevraagd aan de instanties die verantwoordelijk zijn voor de rechtshandhaving om hun kantoor te sluiten in Jeruzalem. Als dat niet mogelijk is om redenen van wetsinterpretatie, zal ik proberen de nodige wet te maken om Al-Jazeera te verbannen uit Israël", dreigde hij.

Israël verwijt Al-Jazeera al jaren partijdigheid in zijn berichtgeving over het conflict tussen de Israëli's en de Palestijnen. De zender heeft nog niet gereageerd op Netanyahu's verklaringen.

Marokkaanse koning stuurt brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres

De Marokkaanse koning Mohammed V stuurde een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, om de "onaanvaardbare" politiek van Israël in Jeruzalem aan te klagen. "We stellen met spijt vast dat elke keer dat er zich een mogelijkheid voordoet voor de herlancering van het vredesproces tussen de Palestijnen en Israël, die laatste gebeurtenissen en spanningen uitlokt om ze te doen falen."

De 53-jarige vorst roept in zijn brief het VN-hoofd op om "dringend in te grijpen bij de Israëlische autoriteiten om hen de juridische en historische status van Jeruzalem te doen respecteren".

Guterres roept Palestijnen en Israeli's op hun gezond verstand te gebruiken.