Man die Merel De Prins doodreed komt vrij door oogziekte

De man die Merel De Prins zo’n anderhalf jaar geleden doodreed op het fietspad in Vilvoorde, is weer vrij omdat hij een oogziekte heeft. Dat melden de kranten van Mediahuis en is bevestigd aan VRT Nieuws.

Merel, het meisje van 12, werd anderhalf jaar geleden aangereden op het fietspad. De dader, een man van 22 uit Schaarbeek, reed te snel, had geen rijbewijs en was al verschillende keren veroordeeld.

Hij pleegde vluchtmisdrijf en vluchtte zelfs een tijdje naar Hongarije, vooraleer zichzelf dan toch aan te geven. Hij werd begin dit jaar veroordeeld tot vijf jaar cel, een levenslang rijverbod en een boete van 6.000 euro.

Vrijgelaten

 

Maar in maart van dit jaar heeft de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel beslist om de dader vrij te laten omdat hij een zware oogziekte heeft, waardoor hij blind kan worden. De man moet geopereerd worden, en daarna dagelijks opgevolgd worden.

Hij moet wel enkele voorwaarden naleven. Zo moet hij een vaste verblijfplaats hebben en mag hij niet naar het buitenland vertrekken. Hij heeft ook een alcoholverbod gekregen.

 

 

Wetsdokter

Als een veroordeelde wordt vrijgelaten om medische redenen, is dat normaal een voorlopige maatregel, tenzij hij of zij terminaal ziek is. Wanneer de veroordeelde weer genezen is, kan dus beslist worden om de veroordeelde opnieuw op te sluiten. Ook het parket kan een wetsdokter aanstellen, om de medische situatie van de veroordeelde te evalueren.

Maar volgens Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van Brussel, is de kans dat de man terug naar de gevangenis moet klein: "De medische toestand van de man is onverenigbaar met het verblijven in een gevangenis, en de kans dat zijn medische situatie verandert, is zeer klein."