Maus: "Homeopatische belasting die op vlak van fiscale rechtvaardigheid niet veel voorstelt"

De heffing van 0,15 procent op effectenrekeningen boven de 500.000 euro is een vorm van vermogensbelasting. Maar het zal niet tot fiscale rechtvaardigheid leiden omdat de heffing te laag is. Dat zegt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB.
Jasper Jacobs

"Het is positief dat de vennootschapsbelasting verlaagd wordt, maar we moeten ook rekening houden met het buitenland", legt Maus uit. "Daar kunnen we alleen maar vaststellen dat heel wat landen hun tarieven verlagen. De VS gaat naar 15%, Groot-Brittannië ook, Frankrijk naar 25%, Nederland naar 20%. We moeten het in dat perspectief bekijken en dan vrees ik dat we ook na 2020 nog altijd bij de landen zullen staan met de hoogste belastingdruk op het vlak van vennootschapsbelasting zeker wat betreft de grote ondernemingen." 

Ook over de taks van 0,15 procent op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro, is Maus niet erg enthousiast. "Er is nu een zeer voorzichtig stapje gezet in de richting van een vermogensbelasting, maar al bij al blijft het zeer beperkt. Het tarief is 0,15 procent op effectenrekeningen van meer dan 500.000 euro. Dat betekent dat wie een effectenrekening heeft van 1 miljoen euro daar 750 euro effectentaks op zal moeten betalen. Maar dat wordt voor een stukje gecompenseerd omdat de regering ook heeft voorzien in een vrijstelling van 600 euro op dividenden en dat levert dan weer een belastingbesparing van 180 euro op, zodanig dat we kunnen concluderen dat het maar gaat om een soort homeopathische belasting die op vlak van fiscale rechtvaardigheid, waar men zo naar op zoek was, toch niet zo heel veel zal voorstellen, vrees ik."

Econoom Geert Noels omschrijft op Twitter het zomerakkoord als "een akkoord dat meer complexiteit brengt en het grootste belastingmuseum ter wereld uitbreidt". 

Meest gelezen