Michel: "Zonder twijfel het meeste trots op vennootschapsbelasting"

Premier Charles Michel (MR) is een tevreden man. Trots op zijn pakket aan socio-economische maatregelen en zijn begrotingsakkoord. Maar waar is hij het meeste trots op? "Zonder twijfel op de beslissing van de vennootschapsbelasting", zegt hij aan VRT Nieuws. "We zijn nu één van de Europese landen die een tophervormer is. Dat is bevestigd met dit pakket."

Voor Michel was het cruciaal om de krijtlijnen snel uit te tekenen: "Zo hebben de ministers hun roadmap om de beslissingen de komende maanden te implementeren en zo concrete effecten te hebben in het leven van de burgers en bedrijven." 

De toverwoorden van deze hervormingen? "Jobcreatie en de financiering van de sociale zekerheid", zegt Michel. "We zien dat onze initiële beslissingen van enkele jaren geleden resultaat leveren. Nu hadden we de kans om een nieuw elan, een bijkomende turbo te geven aan dat hervormingsproces. We hebben het momentum gegrepen en met deze 40 structurele hervormingen geven we een signaal van vertrouwen voor de toekomst."

Het meeste trots is hij op de vennootschapsbelasting. "Zonder twijfel. We zijn nu een van de Europese landen die een tophervormer is. Dat is bevestigd met dit pakket." Ook over de oplossing wat Arco betreft, is Michel een tevreden man. "Dat is een belofte die we gemaakt hadden. Ik kan de geschiedenis niet herschrijven, maar we hebben een intelligente oplossing gevonden."

"Niet onze bedoeling om mensen te straffen"

De kritiek die Michel Maus uitte - hij noemde de heffing op de effectenrekeningen een homeopatische belasting die op het vlak van fiscale rechtvaardigheid niet veel voorstelt -, pareert Michel hard. "Misschien is Michel Maus de adviseur van de PVDA geworden? Ik kan deze mening alleszins niet delen. Deze regering heeft in een korte periode zoveel gedaan in de strijd tegen armoede en voor rechtvaardige fiscaliteit. Het is niet onze bedoeling om mensen te straffen, dat is niet de keuze van deze coalitie."

"Met de abonnementstaks willen we parallel een boost geven aan de goede huisvader/ -spaarder met een fiscale aanmoediging. In mijn ogen is rechtvaardigheid niet enkel een kwestie van fiscaliteit, ook de strijd tegen armoede hoort daar bijvoorbeeld bij."

De premier is er dan ook van overtuigd dat de vier partijen gescoord hebben in een coherente aanpak. 

"Gigantische inspanningen in de goede richting"

De kritiek die er al vanop de oppositiebanken gekomen is, komt voor Michel allerminst als een verrassing. "Maar wat is de situatie? Drie jaar geleden was er een tekort van 2,2 procent, nu zitten we onder -1 procent. En dat met de terreuraanvallen en de asielcrisis. We hebben gigantische inspanningen geleverd in de goede richting. En dat parallel met een vermindering van de last op arbeid."

De reactie van de vakbonden verbaast Michel dan weer wel. "We hebben resultaten geboekt qua groei, jobcreatie, koopkracht en toch krijgen we regelmatig kritiek van de vakbonden. Maar de feiten geven ons gelijk."

En nu?

Maar er was deze week nog meer politiek nieuws dat Michel tevreden stemde: de nieuwgevormde Waalse regering. "De keuze voor Willy Borsus als nieuwe minister-president is uitstekend. Hij heeft een duidelijke visie. We hebben een goede partner in Wallonië waar we hopelijk de komende maanden resultaten mee boeken."

En nu? De minister hoopt in augustus toch even de politiek achter zich te kunnen laten en even rust te nemen.

"Bedoeling om met een vorm van hypocrisie te stoppen"

Meest gelezen