AFP or licensors

Nieuw voorstel om Obamacare af te schaffen weggestemd in Senaat

Een nieuw voorstel om grote delen van de Affordable Care Act, bekend als Obamacare, af te schaffen over een periode van twee jaar is weggestemd in de Amerikaanse Senaat. De stemming draaide uit op 45 voor- en 55 tegenstemmen. Zeven Republikeinen schaarden zich achter hun Democratische tegenhangers en stemden tegen. Zij weigeren Obamacare te herroepen, zonder dat er een volwaardig alternatief is voorzien.
AFP or licensors

De zopas weggestemde "Obamacare Repeal Reconciliation Act" was ongeveer identiek aan het wetsvoorstel dat in 2015 door Republikeinse senatoren werd goedgekeurd. Die wet zou alle bepalingen van de Affordable Care Act hebben ingetrokken, na een overgangsperiode waarin een alternatief zou worden uitgewerkt. Voormalig president Obama stelde toen zijn veto tegen dat plan.

Indien de Affordable Care Act zou worden ingetrokken zonder een alternatief te voorzien, dreigen volgend jaar zo'n 17 miljoen Amerikanen zonder gezondheidsverzekering te vallen. Het Congressional Budget Office berekende dat dat aantal tegen 2026 kan oplopen tot 32 miljoen. Dat risico willen verschillende Republikeinse senatoren dus niet nemen.

Skinny repeal

Het is de tweede keer in 24 uur dat een poging om Obamacare af te schaffen wordt afgekeurd in de Senaat. Eerder stemden 57 senatoren tegen de zogenoemde "Better Care Reconciliation Act". Dat de Republikeinen voor de tweede keer op rij geen gewone meerderheid wisten te behalen, ondanks hun overwicht in de Senaat, toont aan dat het zo goed als onmogelijk zal zijn om Obamacare met wortel en tak uit te roeien.

De meest haalbare optie lijkt nu een "skinny repeal", waarbij enkel de minst populaire bepalingen worden afgeschaft, zoals de verplichting om een verzekering te nemen of werknemers van grote bedrijven te dekken. Belangrijk is dat er daarbij niet geraakt zou worden aan Medicaid, dat gezondheidsverzekeringen voorziet voor personen en families met een laag inkomen.