Oppositiepartijen schieten zomerakkoord af: "Koterij met 0,15 procent rechtvaardigheid" (SP.A)

Oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang hebben het zomerakkoord dat de federale regering de voorbije nacht gesloten heeft, afgeschoten. SP.A omschrijft het akkoord als "een koterij met 0,15 procent rechtvaardigheid", volgens Groen blijft het "ruim onder de verwachtingen op vlak van rechtvaardige fiscaliteit" en Vlaams Belang vraagt zich op zijn beurt af "wat de meerwaarde van N-VA nog is in deze regering".
Kristof Calvo (Groen), John Crombez (SP.A) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Na dagen - en nachten - overleg tussen de topministers van deze federale regering kwam er de voorbije nacht toch witte rook vanop Kasteel Hertoginnedal. Het akkoord over de begroting en een reeks socio-economische maatregelen was een feit. 

Politieke reacties vanop de oppositiebanken konden dan ook niet lang uitblijven. Oppositiepartijen SP.A, Groen en Vlaams Belang zijn teleurgesteld.

SP.A: "Begroting vol lucht"

SP.A voorspelt dat met dit akkoord de groep "werkende armen" nog groter zal worden. "Deze regering blinkt weer uit in uitgaven die ze niet financiert, wat het gat in de begroting weer zal vergroten. En wie zal de rekening straks betalen? Juist, altijd dezelfde mensen", klinkt het bij voorzitter John Crombez en Kamerlid Karin Temmerman. 

Crombez stelt vast dat de regering met geen woord rept over de besparing van 2,6 miljard euro die moet worden gerealiseerd. "Dat is pas voor het najaar blijkbaar. Net als met de taxshift zit ook deze begroting vol lucht. Het gat zal zo alleen maar groter worden de volgende jaren."

De taks van 0,15 procent op een effectenrekening van 500.000 euro noemt de partij "een schaamlapje". "Het doet me denken aan Alberto Contador toen die op doping werd betrapt: zero, zero, zero." SP.A pleit dan ook voor een eerlijke en grondige hervorming van het belastingsysteem en van de arbeidsmarkt.

Groen: "Effectentaks is muizenstapje richting rechtvaardige fiscaliteit"

Ook Groen is teleurgesteld: "De noodzakelijke operatie rechtvaardigheid blijft uit, en er is niet één maatregel inzake milieu en klimaat. Dit blijft de blinde vlek van de regering", zegt fractieleider Kristof Calvo. De effectentaks is volgens de partij "een muizenstapje richting rechtvaardige fiscaliteit". 

"Wie meer dan 500.000 euro op effectenrekening heeft, moet amper bijdragen. De maatregel lijkt ook eenvoudig te omzeilen. Hiermee zal de roep naar fiscale rechtvaardigheid niet verdwijnen", zegt Calvo. Groen wijst ook op de negatieve gevolgen van de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. "In theorie klinkt dit allemaal goed, maar in de praktijk zijn er heel wat verliezers: meer tijdelijke en deeltijdse job met slechte uren en laag loon, maar ook steeds meer burn-out en ziekte. Overuren kloppen en moeten bijverdienen wordt steeds meer de norm en dat is geen goede zaak."

De financiering van de maatregelen blijft volgens Groen de achilleshiel van deze regering. "De regering lijkt zich rijk te regelen, maar de verwachte inkomsten worden keer op keer niet gehaald. Het is zeker nog uitkijken naar de details van het akkoord, bijvoorbeeld alle besparingen waar men niet over spreekt."

Vlaams Belang: "Vraag wat de N-VA nog in deze regering doet"

Vlaams Belang op zijn beurt vraagt zich af wat de meerwaarde van de N-VA is in de federale regering. Vooral het fonds van 600 miljoen euro dat wordt opgericht om de gedupeerde Arco-spaarders te vergoeden is een doorn in het oog van de partij. "De N-VA, die zich voor de camera's aanvankelijk steeds hard opstelde in het Arco-dossier, zwijgt nu in alle talen, gaat door de knieën en werkt stilzwijgend mee aan wat in feite gelegaliseerde diefstal is. CD&V haalt haar slag thuis."

Van stappen naar rechtvaardige en transparante fiscaliteit is geen sprake volgens de partij. "De veelbesproken taks op effectenrekeningen van boven 500.000 euro is niet meer dan een doekje voor het bloeden."

"Na het bekijken van dit zomerakkoord kan men zich de vraag stellen wat de N-VA nog in deze regering doet of wat haar precieze meerwaarde er in is", zegt voorzitter Tom Van Grieken. "Naar het verschil met haar traditionele coalitiegenoten MR, CD&V en Open VLD is het zoeken met een vergrootglas."