Peeters: "Belangrijke doorbraak Arco, gekoppeld aan privatisering Belfius"

In het zomerakkoord van de federale regering zitten ook concrete afspraken over het Arco-dossier. De regering gaat Belfius privatiseren, bevestigt Kris Peeters (CD&V), vicepremier en minister van Werk en Economie in "De ochtend" op Radio 1.

"Ook in het Arco-dossier is er een belangrijke doorbraak", legt Peeters uit. "Mensen die coöperant waren, verwachten een oplossing. Die wordt gekoppeld aan de privatisering van Belfius, waar heel wat vraag naar was binnen Belfius, maar ook rond te tafel binnen de regering. We kunnen Belfius privatiseren, maar zullen tegelijkertijd Arco ook oplossen. Naar uitvoering toe vertrouwen we dit toe aan Belfius, dit is een depolitiseren van het hele dossier en dat is, denk ik, een goede zaak."

50% van de aandelen van Belfius zouden op de markt komen. De opbrengst daarvan komt in een fonds dat wordt opgericht om de Arco-coöperanten te vergoeden. "Het is een fonds waar in totaal 600 miljoen euro zal moeten in komen en dat zal aangewend worden om de coöperanten een voorstel te doen om een deel van hun geld terug te betalen", zegt Peeters. "Dat wordt nu verder uitgewerkt. Ik ga ervan uit dat men, zoals bij de start van de regering, spreekt over een percentage van 40%."

"Heel tevreden met dit omvattende akkoord"

Minister Peeters is "heel tevreden dat er een heel omvattend akkoord is gesloten en dat er op een aantal domeinen een aantal belangrijke dingen zijn gerealiseerd".

Dat er al meteen kritiek komt op het akkoord, vindt hij verrassend. "Ik ben altijd verrast hoe snel zogenoemde experten kunnen reageren. Ik raad beide heren (Michel Maus en Geert Noels, red.) aan rustig de persconferentie (vanmiddag, red.) af te wachten. Ik begrijp dat er van hen een snelle reactie wordt gevraagd, maar ik denk dat dit een heel evenwichtig akkoord is, waarin alle partijen een belangrijk accent hebben en dat we met zijn allen zwaar gaan verdedigen."