Permanent gesloten: Home Mathilde Schroyens in Koksijde

In de reeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar een vakantie- of vrijetijdsbestemming waar u niet meer heen kunt. Op zijn tocht bezoekt hij elke dag een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen vakantieparken. Vandaag: Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald,bij Koksijde.

Geschiedenis

Home Mathilde Schroyens was een jeugdvakantiecentrum in Sint-Idesbald, bij Koksijde. Het home is vernoemd naar Mathilde Schroyens. Schroyens was een Antwerpse socialistische schepen van Onderwijs van 1953 tot 1976 én van 1977 tot 1982 was ze ook de eerste vrouwelijke burgemeester van de Scheldestad. 

Het complex werd gebouwd door vzw Kindervreugd, een vereniging opgezet door het Antwerps stedelijk onderwijs. In 1962 werd het gebouw ingehuldigd en verbleven hier voor het eerst kinderen. Het home werd gebruikt om zeeklassen te organiseren en later gingen er ook tijdens schoolvakanties kinderen op vakantie. Over de jaren zijn hier duizenden Antwerpse kinderen geweest.

In juni 2014 werd het home, ondanks protest en een petitie met 3.000 handtekeningen, gesloten door het Antwerpse stadbestuur. Als reden voor de sluiting werden onderbezetting en een verlies van 900.000 euro aangehaald.

Na de sluiting werd de kolonie nog kort gebruikt door een school uit Koksijde toen hun gebouwen verbouwd werden. In maart 2016 werd het gebouw uiteindelijk verkocht. Het wisselde voor 9 miljoen euro van eigenaar. De nieuwe eigenaar wil de site herbestemmen voor assistentiewoningen.

Hoe het nu is

Meest gelezen