Psychologen matig tevreden met akkoord over terugbetaling consultaties

Als onderdeel van het zomerakkoord heeft de federale regering beslist om een beperkt aantal consultaties bij een psycholoog vanaf eind volgend jaar te laten terugbetalen door het ziekenfonds. Op vraag van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt de regering daarvoor een budget van 22,5 miljoen euro vrij. De Belgische Federatie van Psychologen reageert gematigd positief.

De beslissing van minister De Block kwam sneller dan verwacht, wat op veel bijval kan rekenen van de Belgische Federatie van Psychologen. De nationale koepelvereniging van psychologen pleit al langer voor de terugbetaling van consultaties en hoopt daardoor meer mensen te kunnen helpen. Toch betwijfelen de psychologen of het voorziene budget van 22,5 miljoen euro zal volstaan om alle vragen naar hulp te beantwoorden, zegt voorzitter Koen Lowet.

Lowet benadrukt ook dat psychologische hulp helemaal anders is dan medische verzorging. “Klassieke verzekeringsinstellingen zijn heel medisch gedomineerd, ze hebben niet zoveel ervaring met psychologische hulpverlening.” De psychologen hopen dan ook dat ze nauw betrokken zullen worden bij de concrete uitwerking van de maatregelen. “De eigenheid van psychologische hulpverlening mag niet verloren gaan”, besluit Lowet.