Ruim 120 Belgen per dag doen aangifte van partnergeweld

Vorig jaar hebben ruim 120 Belgen per dag aangifte gedaan van partnergeweld. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en blijkt uit de nationale criminaliteitsstatistieken van de politie voor 2016. Het gaat om aangiftes van verschillende vormen van intrafamiliaal geweld: zowel seksueel als fysiek en psychisch geweld.

De politie registreerde vorig jaar 26.643 aangiftes voor interfamiliaal fysiek geweld, 761 voor seksueel geweld en 16.969 voor psychisch geweld. In totaal gaat het om 44.373 gevallen, of gemiddeld ruim 121 per dag. Het totale aantal aangiftes schommelt al enkele jaren rond de 40.000, maar stijgt al enkele jaren lichtjes. 

Toch vragen die cijfers voor intrafamiliaal geweld wat nuance, benadrukt Liesbet Stevens, adjunct-directrice bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en docente Recht en Seksuologie aan de KU Leuven. Het is immers niet omdat het aantal aangiftes stijgt, dat het aantal gevallen van huiselijk geweld ook stijgt.  

"De registratie van intrafamiliaal geweld is de voorbije jaren gevoelig verbeterd. Door een betere registratie, liggen de cijfers dan makkelijk iets hoger. Het is opvallend dat er zo veel gevallen worden vastgesteld: partnergeweld blijft een belangrijke uitdaging voor onze samenleving. Laten we duidelijk zijn: elk geval is er eentje te veel."

Taboe

Gemiddeld doet een slachtoffer van intrafamiliaal geweld pas aangifte na 35 incidenten. "Er zijn verschillende redenen waarom die stap naar de politie op zich laat wachten. Partnergeweld is een complex fenomeen: in principe gaat het om mensen die elkaar graag zien of graag gezien hebben, en waar er plots geweld in de relatie sluipt. Dat geweld heeft meestal niet meteen fysieke gevolgen, maar bouwt zich langzaam op", legt Stevens uit.

"De vraag is dan wanneer je als slachtoffer de stap naar hulp of een aangifte zet, want tussen beide zit nog een verschil. Er rust nog steeds een taboe op het onderwerp, en daardoor ligt de drempel om naar de politie te stappen hoog. Mensen kennen de procedure na een aangifte ook onvoldoende, of vrezen misschien dat ze niet meer in hun huis kunnen blijven, of hun kinderen gaan verliezen."

"Daders zouden ook aangifte moeten doen"

De drempel om aangifte te doen moet worden verlaagd, vindt Stevens. "Er moeten verschillende manieren zijn, waarop slachtoffers kunnen melden dat er een probleem is binnen hun relatie. En eigenlijk moeten ook daders worden aangespoord om die stap te zetten. Hoe vroeger je kan ingrijpen in die cirkel van geweld, hoe vroeger je erger kan voorkomen. En de kans vergroot dan ook dat de relatie gered kan worden, iets wat partners vaak belangrijk vinden."