Topdagen in aantocht voor liefhebbers van vallende sterren

Liefhebbers van vallende sterren houden de komende nachten best de hemel goed in de gaten. Het hoogtepunt van het sterrenkijkseizoen valt in de nacht van 12 op 13 augustus, maar ook de komende nachten heeft u al kans om vallende sterren te spotten. Het beste kijkmoment? Tussen 2 en 4 uur 's nachts: dan is het het donkerste moment van de nacht.

Als de hemel wolkenvrij is, zullen er in volgende nacht al 19 meteoroïden per uur de dampkring binnendringen en ook de nacht erop wordt een ideale gelegenheid om vallende sterren te spotten. Het beste kijkmoment zou tussen 2 en 4 uur zijn, omdat de maan dan onder is en het dus voldoende donker is. 

Volgende week strooit de voller wordende maan allicht roet in het eten, maar in de nacht van 12 en 13 augustus volgt het echte hoogtepunt van het sterrenkijkseizoen met de meteorenregen van de Perseïden die volgens de Koninklijke Sterrenwacht tot 100 meteoren per uur meebrengt - al valt het af te wachten hoeveel er zichtbaar zullen zijn.

Een vallende ster of meteoor is een lichtspoor van een meteoroïde die tegen hoge snelheid onze dampkring binnenkomt. "Dat gebeurt dagelijks, maar het grootste aantal tegelijk zien we bij een meteorenregen", zegt Hilde Langenaken van de Koninklijke Sterrenwacht. "Zo zijn er in de zomer de Perseïden, die elk jaar ons pad kruisen. Dit jaar is dat van 17 juli tot 24 augustus, maar het hoogtepunt is voor 12 augustus met zo'n 100 meteoren per uur."