Transgenders mogen van Trump niet meer in het leger

In drie tweets heeft president Donald Trump aangekondigd dat hij transgenders niet langer zal "aanvaarden of toelaten" in het Amerikaanse leger. Hij zegt dat de medische kosten van "transgenders in het leger" een hindernis zou zijn voor het leger.

In een reeks van drie tweets maakte Amerikaans president Donald Trump bekend dat hij, na beraad met zijn generaals en militaire experten, niet zal aanvaarden of toelaten dat transgenders in het Amerikaans leger dienen. "Ons leger moet gefocust zijn op beslissende en overrompelende overwinningen en het mag niet worden gehinderd door de enorme medische kosten en verstoring die transgenders in het leger met zich meebrengt."

Vorig jaar kondigde de toenmalige minister van Defensie Ashton Carter aan dat transgenders openlijk zouden mogen dienen in het leger. Hij zei dat ze niet langer zouden mogen worden ontslagen op basis van hun genderidentiteit.

Een studie in opdracht van het Pentagon heeft aangetoond dat de noodzakelijke medische zorg die met een geslachtsverandering gepaard gaat tussen 2,4 miljoen en 8,4 miljoen dollar per jaar zou kosten. Dat is een fractie van het budget voor gezondheidszorg in het leger: deze uitgaven zouden het budget dus met 0,04 tot 0,13 procent verhogen. Er zouden tussen 2.000 en 15.000 transgender soldaten in actieve dienst van het Amerikaanse leger zijn.

In zijn speech op de Republikeinse conventie beloofde Trump nog "al zijn macht te gebruiken om LGBTQ-burgers te beschermen tegen het geweld en de onderdrukking van een haatdragende buitenlandse ideologie." In juni vorig jaar beloofde hij nog voor de LGBT-gemeenschap te vechten. De T in de afkorting staat voor "transgender".

De Amerikaanse non-profitorganisatie GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) omschrijft deze aankondiging als "een samenvatting van de aanval op holebi en transgender Amerikanen van de regering-Trump". Sarah Kate Ellis, de CEO van de organisatie, zegt dat de president nooit een vriend van de LGBTQ-gemeenschap is geweest.