Twee blauwhelmen omgekomen in Centraal-Afrikaanse Republiek

Twee Marokkaanse militairen zijn omgekomen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, toen ze in een hinderlaag liepen. Wellicht werden ze omgebracht door christelijke rebellen.
Archieffoto: Blauwhelmen in Centraal-Afrika

De twee militairen liepen in een hinderlaag bij Bangassou, op zo’n 700 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bangui. In Bangassou is een contingent militairen uit Marokko gestationeerd, die onder meer humanitaire hulp beveiligen. Volgens MINUSCA, de VN-operatie die stabiliteit moet brengen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn de blauwhelmen aangevallen door christelijke rebellen. Er viel ook één gewonde.

Het is niet de eerste keer dat de blauwhelmen worden aangevallen. Eerder deze week kwam al een VN-militair om. Sinds het begin van de MINUSCA-operatie zijn er nu al zeker 6 militairen omgekomen. De VN-vredesmacht bestaat uit zo'n 10.000 militairen, die uit verschillende landen komen.

Oud conflict

In 2014 besloot de internationale gemeenschap een vredesmacht naar de Centraal-Afrikaanse Republiek te sturen. Het land wordt al bijna 20 jaar verscheurd door een gewapend conflict tussen hoofdzakelijk moslim- en christelijke milities.

In 2013 veroverden rebellen de hoofdstad Bangui. In 2014 liep de situatie zo uit de hand dat zo’n half miljoen mensen uit de hoofdstad wegvluchtten. Volgens de VN had bijna de helft van de bevolking nood aan hulp.

Na jaren van onrust en hongersnood is het sinds twee jaar iets rustiger in het land, nadat de meeste rebellengroepen een vredespact hebben gesloten. Toch zijn er nog geregeld incidenten waarbij soms tientallen mensen omkomen. Vorig jaar nog kwamen 25 mensen om bij de stad Bambari.