Venezolanen staken tegen "vernietiging van de republiek"

In het Zuid-Amerikaanse land Venezuela is een 48-urenstaking begonnen tegen plannen van de linkse president Nicolas Maduro om de grondwet te wijzigen. Volgens de oppositie wil Maduro zo een dictatuur vestigen. De voorbije maanden zijn in Venezuela al een honderdtal doden gevallen bij een politieke crisis die alsmaar scherper wordt.

"Ze staan op het punt om de republiek te vernietigen die jullie gezworen hebben te verdedigen", zo riep oppositieleider Leopoldo Lopez zijn aanhangers toe om de volgende dagen het werk neer te leggen en te betogen tegen Maduro. 

Lopez (foto in tekst), een vroegere burgemeester van de hoofdstad Caracas, werd twee jaar geleden tot 14 jaar gevangenis veroordeeld, werd eerder deze maand door het Hooggerechtshof onder huisarrest geplaatst nadat "onregelmatigheden" bij zijn proces waren vastgesteld.

De hoofdstad Caracas is zo goed als leeg en op tal van plaatsen zijn barricades opgericht die worden bewaakt door groepen van de oppositie. De huidige protestgolf van de oppositie is gericht tegen plannen van de links-populistische president Nicolas Maduro om de grondwet te herschrijven. Volgens Maduro moet dat een einde maken aan de politieke patstelling in het land, maar de oppositie vreest dat hij een dictatuur wil vestigen.

Zondag zou er gekozen worden voor de leden van een nieuwe grondwetgevende vergadering. Dat zullen enkel aanhangers van de president zijn, maar de oppositiepartijen zijn vastbesloten omdat proces te verhinderen. Vrijdag moet de staking culmineren in een grote manifestatie waarbij de oppositie "Caracas" zou overnemen.

De oppositie verwijt Maduro dat het met zijn constituante het verkozen parlement opzij wil zetten. In dat parlement heeft de liberale oppositie de meerderheid.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Venezuela rolt snel de berg af

Sinds Maduro in 2013 zijn overleden voorganger Hugo Chavez heeft opgevolgd, is het economisch achteruit gegaan met Venezuela. Volgens de oppositie is dat het gevolg van wanbeleid en corruptie. Maduro zegt dat zijn regering en die van Chavez veel Venezolanen uit de armoede hebben gehaald en dat de oppositie vooral uit de rijkere klasse bestaat.

Hoe dan ook boert de economie slecht en is er een tekort aan voedsel en medicijnen, waardoor tienduizenden Venezolanen gevlucht zijn naar de buurlanden en naar de Verenigde Staten. Ook de werkloosheid is fors de hoogte ingegaan en wat er wel ligt in de winkelrekken, is vaak te duur voor veel mensen.

Voor een deel heeft dat te maken met de lage olieprijzen. Venezuela is een groot olieproducent en een lid van het oliekartel OPEC. Die prijzen zijn echter al jaren erg laag en treffen vooral olielanden met een grote bevolking. 

De regering van Maduro heeft door het wegvallen van linkse regeringen in Brazilië, Argentinië en Peru ook plots een pak minder bondgenoten in de regio. De oude bondgenoot, het kleine en communistische Cuba,  is economisch ook niet echt een sterkhouder voor Venezuela.