Waarom Obamacare nog niet meteen wordt afgeschaft

De Republikeinen hebben gisteravond met de goedkeuring van een procedurestemming in de Senaat dan toch een eerste overwinning behaald op de lange weg naar de aanpassing of afschaffing van Obamacare, de gezondheidswet van de vorige president. Maar enkele uren later volgde al meteen een koude douche: in een inhoudelijke stemming over een nieuw plan stemden maar liefst 9 Republikeinse senatoren tegen. Conclusie: Obamacare zal nog niet meteen worden afgeschaft.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het was een van de grote verkiezingsbeloftes van de Amerikaanse president Donald Trump: Obamacare afschaffen en vervangen door een nieuw systeem. De gezondheidswet van de vorige president waarbij onder meer alle Amerikanen verplicht werden om een ziekteverzekering te nemen, is al heel lang een doorn in het oog van Trump.

Maar de praktijk blijkt moeilijker te zijn dan de verkiezingsretoriek, want Trump heeft het op zijn zachtst gezegd moeilijk om alle Congresleden uit zijn eigen Republikeinse partij achter zich te krijgen. Obamacare afschaffen tot daar aan toe, maar door de onduidelijkheid en chaos over welk systeem er dan in de plaats moet komen, staan sommige Republikeinse senatoren op de rem.

Het debat mag gestart worden

Het mag dan ook een stunt genoemd worden dat de Republikeinen er gisteravond in slaagden om een procedurestemming binnen te halen, analyseert Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De ochtend", zij het extreem nipt. De stemming eindigde op 50 stemmen vóór en 50 stemmen tegen (twee Republikeinse senatoren stemden met andere woorden tegen), waarna vicepresident Mike Pence de schaal deed kantelen.

Door die procedurestemming hebben de senatoren ermee ingestemd om het debat over de aanpassing of afschaffing van Obamacare te openen. De stemming was in de eerste plaats een symbolische overwinning voor de Republikeinen en dan vooral voor president Trump.

"Ik wil het Amerikaanse volk feliciteren, want we gaan jullie een fantastisch gezondheidssysteem geven. We gaan Obamacare afschaffen, wat eerlijk gezegd al een hele tijd geleden had moeten gedaan worden. Het is een ramp gebleken voor het Amerikaanse volk", reageerde de president na afloop van de stemming.

AFP or licensors

Maar de weg is nog lang

Dat het vooral een symbolische overwinning was, bleek al enkele uren later, toen de Republikeinen al meteen een eerste meer inhoudelijk plan tot aanpassing van Obamacare op de senatoren loslieten. De stemming daarover werd echter een koude douche voor de Republikeinen: 57 senatoren stemden tegen.

Om het voorstel goedgekeurd te krijgen, was een meerderheid van 60 senatoren nodig. "In het plan zaten namelijk maatregelen die nog niet waren doorgerekend door de Rekenkamer van het Congres en daarom zijn 60 stemmen nodig", legt Björn Soenens uit. Het nieuwe plan "ging onder meer over 100 miljard extra voor armere Amerikanen en verzekeringsplannen die zeer goedkoop zouden zijn, maar amper dekking zouden bieden".

9 Republikeinen stemden echter tegen het plan (en 48 Democraten), wat meteen duidelijk maakt dat de Republikeinse senatoren wel over een afschaffing of aanpassing van Obamacare willen praten, maar daarom niet zomaar om het even welk plan voor een aangepaste of nieuwe zorgwet zullen steunen.

De Republikeinse senator John McCain zei dat ook met zoveel woorden in een opmerkelijke speech gisteravond na de eerste stemming. "Ik zal niet stemmen voor dit wetsvoorstel zoals het nu voorligt. Het is op dit moment een lege doos van een wet, dat weten we allemaal."

Want er hangt een ongelooflijke paradox boven heel deze hervorming van Obamacare, legt Soenens uit. "Veel senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden weten dat hun kiezers stilletjes aan beetje bij beetje zijn beginnen te houden van Obamacare: ze willen hun verzekering niet kwijt. En wat horen ze? Dat in de berekeningen van al die plannen van de Republikeinen 10, 20, tot 32 miljoen mensen hun verzekering zouden kunnen verliezen. Dus hoe moet je dat aan je achterban verkopen? Ze zitten in een catch-22."

Fetisj

Nu een eerste inhoudelijke stemming na de procedurestemming op een njet is uitgedraaid, moeten de Republikeinen dus hun huiswerk opnieuw maken. Er zullen zeker nieuwe voorstellen volgen, weet Soenens, "het is gewoon een fetisj bij de Republikeinen, ze zullen niet rusten voor Obamacare is afgeschaft, of toch delen er van".

Slagen de Republikeinen er deze week of de komende weken in om toch een of ander plan door de Senaat te krijgen, dan nog is het werk niet gedaan, want dan moet er nog onderhandeld worden met het Huis van Afgevaardigden, de tweede kamer van het Congres. "En die onderhandelingen zouden nog wel eens de hele herfst kunnen aanslepen."

AFP or licensors