Willy Borsus wordt nieuwe Waalse minister-president

Willy Borsus wordt de nieuwe minister-president in de Waalse regering. De MR-politicus schuift door van de federale naar de Waalse regering. Borsus wordt in de federale regering vervangen door Denis Ducarme. De voorzitters van de nieuwe regeringspartijen MR en CDH hebben de samenstelling van de nieuwe regering ook via Twitter bekendgemaakt.

MR-politicus Willy Borsus was tot vandaag minister in de federale regering, met Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie in zijn portefeuille. Nu wordt hij minister-president van de Waalse regering. Denis Ducarme zal Willy Borsus vervangen in de federale regering.

MR

De MR-voorzitter maakte ook de volgende ministers bekend:

  • Pierre-Yves Jeholet: minister van Economie, Werk en Onderwijs
  • Jean-Luc Crucke: minister van Begroting, Energie en Luchthavens
  • Valérie De Bue: minister van Lokale Besturen, Wonen en Sportinfrastructuren


Jeholet was tot nu burgemeester van de Luikse gemeente Herve, fractieleider van de MR in het Waals Parlement en volksvertegenwoordiger in het Parlement van de Franstalige Gemeenschap.

Crucke was tot nu burgemeester van Frasnes-Lez-Anvaing in Henegouwen en volksvertegenwoordiger in het Waals Parlement en het Parlement van de Franstalige Gemeenschap.

De Bue was tot nu deelstaatsenator en volksvertegenwoordiger in het Waals Parlement en het Parlement van de Franstalige Gemeenschap.

CDH

CDH-voorzitter Benoît Lutgen maakte de volgende ministers bekend:

  • René Collin: minister van Landbouw, Natuur, Bossen, Toerisme, Erfgoed en Landelijkheid
  • Carlo Di Antonio: minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Openbare Werken
  • Alda Greoli: minister van Gezondheid, Gelijke Kansen, Sociale Actie en Ambtenarenzaken


Collin blijft minister van Landbouw, Natuur, Landelijkheid en Toerisme. Zijn portefeuille van Sportinfrastructuren is naar Valérie De Bue gegaan en hij heeft de portefeuille van Erfgoed erbij gekregen.

Di Antonio blijft minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. Zijn portefeuille van Luchthavens is naar Jean-Luc Crucke gegaan. Tussen 2011 en 2014 was hij al minister van Openbare Werken.

Greoli was tot nu viceminister-president in de Franse Gemeenschapsregering en minister van Cultuur en Kinderopvang.

Maxime Prévot, die minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed was, trekt zich terug naar het lokale niveau en maakt dus geen deel uit van de nieuwe regering. Hij is burgemeester van Namen.