Amazon-topman Jeff Bezos stoot Bill Gates (even) van de troon

Jeff Bezos, de oprichter en CEO van webwinkel Amazon, mocht zich vandaag (even) de rijkste man ter wereld noemen. In het vermaarde Forbes-lijstje stak hij Microsoft-topman Bill Gates in de loop van de dag voorbij.

Het Amerikaanse magazine Forbes publiceert elk jaar een lijst van de rijkste mensen ter wereld. De voorbije 22 jaar stond Microsoft-oprichter Bill Gates 18 jaar op één. Enkel van 2010 tot en met 2013 moest hij de Mexicaanse magnaat Carlos Slim laten voorafgaan.

Vandaag werd Gates onttroond door Jeff Bezos, de topman van Amazon. Op basis van de aandelenkoers in de voormiddag werd zijn vermogen geschat op 90,9 miljard dollar, tegenover "slechts" 90,7 miljard dollar voor Gates. In de loop van de dag zakten Bezos' aandelen - en dus ook zijn vermogen - een beetje en moest hij de eerste plaats opnieuw aan Gates laten.

Bezos begon in 1994 de webwinkel Amazon.com. Hij is ook de man achter ruimtevaartbedrijf Blue Origin en eigenaar van de grote krant The Washington Post en van voedingsbedrijf Whole Foods. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Airbnb, Twitter en Uber. In 1998 stak hij een kwart miljoen dollar in de toen nieuwe zoekmachine Google. Het aandelenpakket dat hij in ruil kreeg, is nu miljarden waard.