Bluswerken voor hooibrand in mergelgrotten aan Muizenberg in Kanne afgerond

De bluswerken voor de hooibrand in de mergelgrotten aan de Muizenberg in Kanne (Riemst) zijn vanavond afgerond. In de grotten van de Cannerberg woedde sinds vorige donderdag een moeilijk te blussen brand in een stapel van 800 kubieke meter hooi en stro.

De brandweermannen van het Nederlandse Zuid-Limburg en de hulpverleningszone Oost-Limburg hebben dag en nacht doorgewerkt. Na metingen inzake luchtkwaliteit kunnen de dertien geëvacueerde bewoners aan de Muizenberg ook terug naar hun woning. Dat maakte de gemeente Riemst rond 18 uur bekend.

Met een grijper werd sinds woensdagmiddag het smeulende hooi naar buiten gereden en vervolgens op een hogerop gelegen terrein afgeblust. De blusmethode veroorzaakte weer veel rookoverlast voor de omwonenden, zodat die door verhoogde CO-waarden hun woning moesten verlaten.

Krachtige ventilatoren zullen nog de hele nacht alle rook uit het gangenstelsel blazen. Vanavond zal de brandweer Oost-Limburg nog een meting doen naar de luchtkwaliteit in de ontruimde huizen. Als die positief is, kunnen de mensen terug naar huis.

De hulpdiensten zijn rondom de Cannerberg ook met de opruimwerkzaamheden gestart. Morgenochtend zal de brandweer nog een laatste inspectie uitvoeren in de mergelgrotten. Er wordt dan gekeken naar eventueel kleine smeulende resten. Ook het CO-gehalte binnen wordt gecontroleerd. De ingangen aan de Muizenberg zullen ook bewaakt worden, zolang die niet vrijgegeven zijn. Als de grotten na de inspectie morgen in orde blijken te zijn, dan volgt de overdracht van de Cannerberg aan de provincie Nederlands-Limburg.