Broer Syriëstrijder krijgt vier jaar cel voor hulp aan IS

De broer van een Kortrijkse Syriëstrijder heeft in de Brugse rechtbank vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, gekregen voor deelname aan de activiteiten van IS. De verdachte had geregeld telefonisch contact met zijn broer in Syrië. Hij zou in totaal 2.750 euro opgestuurd hebben naar Syrië en probeerde mensen te rekruteren.

Ruim drie jaar geleden vertrok de Kortrijkse Syriëstrijder via Turkije naar Syrië om daar samen met twee kompanen te gaan strijden voor IS. Na hun vertrek liet de onderzoeksrechter afluisterapparatuur plaatsen in het appartement van zijn broer in Kortrijk.

Zo vingen de speurders een telefoongesprek op van die broer en twee andere mannen. Daarin stelde hij voor om iemand "kapot te maken" op de Markt in Brugge of een aanslag te plegen door twee politieagenten te gijzelen.

Er werd een gerechtelijk onderzoek opgestart naar de drie mannen, waaruit bleek dat de verdachte geregeld telefonisch contact had met zijn broer in Syrië. Hij zou in totaal 2.750 euro opgestuurd hebben naar Syrië. Daarnaast maakte hij Facebook-profielen en mailadressen aan op vraag van zijn broer en probeerde hij mensen te rekruteren door met hen te kijken naar propagandavideo’s van IS.

Vier jaar cel

Op 30 november 2015 werd hij opgepakt. Drie maanden later kwam hij vrij, maar intussen zit hij opnieuw in de cel omdat hij zijn voorwaarden schond. Hij werd vandaag veroordeeld tot vier jaar cel voor deelname aan activiteiten van IS. 

Zijn broer zit momenteel nog steeds in Syrië, zijn twee kompanen die samen met hem vertrokken waren, zouden omgekomen zijn: de ene blies zichzelf op bij een zelfmoordaanslag in Irak, de andere zou gesneuveld zijn aan het front. Ook een neef van een van van die kompanen stond vandaag terecht. Hij kreeg zes maanden cel met uitstel, omdat hij slechts eenmalig een Facebookprofiel zou hebben aangemaakt en slechts één maal 40 euro opstuurde.