Drie geweigerde Tomorrowlandbezoekers mogen dan toch naar festival

De drie Tomorrowlandgangers die een proces hadden aangespannen om hun weigering aan te vechten, mogen dan toch naar het festival gaan. Ze moeten zich aan de ingang wel nog laten controleren door de politie. Dat heeft de rechter in kortgeding beslist. Na de screening door de federale politie hadden ze in eerste instantie te horen gekregen dat ze niet welkom waren op het dancefestival dat morgen aan zijn tweede weekend begint.
Chris Stessens

De drie festivalgangers hadden alle drie een ticket voor het tweede weekend van het festival, dat morgen van start gaat. Maar ze hadden van het festival de boodschap gekregen dat ze niet welkom waren na de screening door de federale politie omdat ze een veiligheidsrisico zouden vormen. In totaal werden 37 mensen geweigerd na de screening, maar voor twee van hen was die weigering al ongedaan gemaakt na een extra controle.

Om toch toegang tot het festival te eisen hadden de drie een proces in kortgeding aangespannen. Ze daagden de Belgische staat, de organisator van Tomorrowland en de gemeentes Boom en Rumst voor de rechter. “Mijn cliënten krijgen te horen dat ze een veiligheidsrisico vormen, zonder enige uitleg. De federale politie zegt in “Terzake” dat ze mensen geweigerd hebben die “een veelheid van zware feiten” zouden hebben gepleegd. Maar alle drie mijn cliënten hebben een blanco strafblad”, reageerde advocaat Kris Wagner maandag nog.

Toegang? Ja, maar extra politiecontrole

De rechter in kortgeding heeft nu beslist dat de drie zich mogen aanbieden bij Tomorrowland, maar dat ze wel nog een extra politiecontrole aan de ingang van het festival moeten ondergaan. Na die controle kan de politie hen, zoals iedereen, voor maximum 12 uur bestuurlijk aanhouden als er aanwijzingen zijn dat ze een gevaar vormen.

"Mijn cliënten onttrekken zich niet aan enige veiligheidscontrole. Hen weigeren op basis van de eerste screening is verboden door de rechter", reageert advocaat Kris Wagner.

Voorlopig heeft de rechter dus geoordeeld dat de fundamentele rechten van de betrokkenen lijken te worden geschonden (het is nog geen uitspraak ten gronde). Met de uitspraak wilde hij dan ook vooral voorkomen dat de betrokkenen ernstige schade zouden lijden. Vooral het stigma dat de geweigerde bezoekers dreigden te krijgen, was doorslaggevend. Door hun blanco strafblad konden ze beroep doen op het vermoeden van onschuld. De vraag van de festivalgangers om het waarom van hun weigering te weten, wordt later behandeld.

"Kan niet door de beugel dat men de reputatie van iemand nodeloos verwoest"

De advocaat van de drie betrokkenen, Kris Wagner is tevreden met de uitspraak. "Het is geen uur van triomf, maar een uur dat bewijst dat de democratische rechtsstaat nog altijd staat. Het kan niet door de beugel dat men de reputatie van iemand nodeloos verwoest. Dat dreigde hier wel te gebeuren en dat is een halt toegeroepen door de rechter." 

Vanavond of morgen zullen zijn cliënten dan toch naar het festival kunnen gaan, "zonder mediacircus, zoals elke festivalganger". 

Deze uitspraak verandert evenwel niets voor de andere geweigerde festivalgangers, zij blijven in de kou staan. Voor een deel van het was het sowieso al te laat omdat ze tickets hadden voor vorig weekend, een ander deel had geen proces aangespannen dus zij mogen niet binnen. Wel kunnen ze later nog een proces beginnen voor de gewone rechter om bijvoorbeeld een schadevergoeding te eisen.

Federale politie: "Festivalgangers mogen van rechter naar Tomorrowland en wij respecteren dat"

De federale politie heeft kennis genomen van de beslissing van de rechter, maar vecht die niet aan. "We zijn die nu aan het analyseren, maar uiteraard zullen we ons voor de festivalgangers schikken. De festivalgangers mogen van de rechter naar Tomorrowland en wij respecteren dat."

De organisatoren van het dancefestival Tomorrowland zullen op hun beurt de personen deblokkeren die naar de rechter zijn gestapt na een eerdere toegangsweigering ten gevolge van een politiescreening. 

"We zijn buiten de zaak gesteld en we houden ons strikt aan de beslissing, raadgevingen en adviezen van de overheden waarmee we samenwerken", benadrukt woordvoerster Debby Wilmsen. "In de eerste plaats hebben we de overheid opgevolgd om die mensen te blokkeren. Nu krijgen we de melding dat we hen moeten deblokkeren. Dat wordt dan ook gedaan. We gaan de toegang niet ontzeggen, als zij een bandje hebben."
De organisatie zegt net zoals de rechter niet op de hoogte te zijn van de feiten, de redenen waarom de personen de toegang werd geweigerd.