Franse politici mogen partner of kinderen niet langer in dienst nemen

In Frankrijk zullen politici voortaan hun partner of kinderen niet langer in dienst mogen nemen als werknemers. Met die nieuwe wet moet een schandaal zoals rond de conservatieve ex-premier en presidentskandidaat François Fillon vermeden worden. Het is een van de eerste nieuwe wetsvoorstellen van de regering onder president Emmanuel Macron.
AFP or licensors

De belangrijkste onderdelen van de nieuwe wet zijn goedgekeurd door het parlement. Dat is geen verrassing, want "La République en Marche", de centrumpartij van de nieuwe president Macron, heeft daarin een absolute meerderheid.

Voortaan zullen ministers en parlementsleden hun man of vrouw en hun kinderen dus niet meer in betaald dienstverband laten werken. Ook Duitsland heeft al een dergelijke wet.

Aanleiding voor de nieuwe wet was het schandaal rond François Fillon (boven), tijdens de presidentsverkiezingen de conservatieve rivaal van Macron. Fillon leek koploper te worden in de peilingen, maar zijn campagne ging de mist in toen bleek dat zijn vrouw Penelope jarenlang honderdduizenden euro's verdiend als medewerkster zonder dat bewezen kon worden dat ze ook effectief gewerkt had.

Nadien bleek dat ook het geval voor de twee kinderen van het koppel en ook andere politici bleken in een gelijkaardige situatie verzeild te zijn. Fillon en zijn vrouw hebben dat echter altijd ontkend. 

Les Républicains, de conservatieve partij van Fillon, waren tegen de wet gekant. Zij vinden die overdreven. "Het is zoals varkenspest, als er één varken ziek is, wordt de hele stal gedood", zei een lid van die partij.