Grote luchtvaartdeal rond Air France-KLM

Air France-KLM heeft een grote deal gesloten met zijn samenwerkingspartners. Het Amerikaanse Delta en China Eastern nemen elk een belang van 10 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, goed voor een totaalbedrag van 751 miljoen euro. Tegelijk gaat Air France-KLM zelf een aandeel van 31 procent kopen in Virgin Atlantic, voor circa 247 miljoen euro.
AFP or licensors

Er komt een wereldwijde joint venture met daarin Air France-KLM, Delta Air Lines, Virgin Atlantic en het noodlijdende Alitalia. Momenteel bestaan er twee joint ventures: Air France-KLM met Delta en Alitalia enerzijds en Delta en Virgin Atlantic anderzijds. De nieuwe samenwerking zal goed zijn voor bijna 300 dagelijkse rechtstreekse trans-Atlantische vluchten.

De hele operatie moet de betrokken maatschappijen meer mogelijkheden geven om trans-Atlantische vluchten te verkopen en moet ook "aanzienlijke jaarlijkse synergieën" opleveren, onder meer dankzij de coördinatie van de verkoopdiensten en kostenbesparingen. Naast de uitbreiding van de joint venture zal ook de reeds bestaande samenwerking tussen Air France-KLM en China Eastern worden versterkt.