Is er een probleem met transgenders in het leger?

Vorig jaar kondigde president Barack Obama aan dat alle beperkingen tegen transgenders zouden wegvallen in het Amerikaanse leger. Een jaar later draait huidig president Donald Trump dat terug. Uit de praktijk blijkt evenwel dat transgenders de slagkracht van het leger niet verzwakken, evenmin als vrouwen of holebi's eerder.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eind juni 2016 kondigde Ashton Carter, de minister van Defensie onder Obama, aan dat alle transgenders openlijk en volwaardig lid van het leger kunnen zijn. "Het selecteren van soldaten op basis van andere criteria dan militaire kwalificaties is verkeerd. Er zijn transgenders die eervol en moedig optreden en hun discrimineren zou een verkeerd signaal zijn aan de jongere generaties", aldus Carter toen.

Het Pentagon had een jaar de tijd gekregen om transgenders in alle geledingen van het leger te integreren. Zo zouden mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee ze geboren zijn, voortaan niet meer uitgesloten kunnen worden bij de rekrutering of ontslagen kunnen worden enkel om de reden dat ze transgender zijn. Veel van die militairen waren daar het voorbije jaar openlijk voor uitgekomen en vrezen nu voor hun baan.

Huidig minister van Defensie James Mattis en de legertop hadden om uitstel gevraagd om die integratie van transgenders in alle takken van het leger te implementeren, maar voor zover bekend hadden ze niet aangedrongen op het afschaffen van de maatregel van Obama.

Public Domain

Hoe veel kost dat en kunnen die vechten?

Nu heeft president Trump zijn beslissing niet gebaseerd op de militaire kwaliteiten van transgenders, maar wel op volgens hem "de hoge medische kosten" die ze zouden teweegbrengen als ze van geslacht willen veranderen. 

Hoeveel transgenders er in het VS-leger zijn, is niet duidelijk. Er zijn schattingen van 1.300 tot 15.000. De defensiedanktank RAND Corporation denkt dat hun aantal zou kunnen oplopen tot 6.630 op een totaal aantal van 1,3 miljoen Amerikaanse militairen. De medische kostprijs voor die transgenders zou ergens tussen de 2,4 tot 8,4 miljoen dollar liggen op een totaal van iets meer dan 6 miljard dat het Pentagon jaarlijks uitgeeft aan medische kosten voor personeel. Veel besparen zou die maatregel dus niet doen.

Nog volgens die RAND heeft de aanwezigheid van transgenders geen of weinig invloed op de militaire slagkracht. In totaal zijn transgenders toegelaten in 18 legers ter wereld en daarbij zijn niet van de minste. Het gaat onder meer om Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Israël, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada en ook België en Nederland. Een aantal van die mensen, ook Amerikanen, hebben prestigieuze onderscheidingen gekregen voor hun moed en inzet.

Hoe zit het in België?

In ons land is het wel degelijk mogelijk om als transgender openlijk te dienen in het leger. Vorig jaar telde het Belgische leger 11 transgender-personen, zocht het Radio1-programma "De wereld vandaag" uit. Dit jaar zou daar 1 iemand bij gekomen zijn.

Qua terugbetaling is er geen verschil met andere medische ingrepen. In de praktijk wordt een operatie of een andere behandeling dus terugbetaald. Het hospitalisatieplan van het leger voorziet overigens een extra tussenkomst voor het remgeld. Alles wat nadien erbij komt (zoals plastische chirurgie, therapie of bijkomende ingrepen) wordt geval per geval bekeken.

De "lange mars" van zwarten, vrouwen en holebi's

Toeval of niet, de aankondiging van president Trump om transgenders te bannen uit het Amerikaanse leger komt dag op dag 69 jaar na het decreet van de Democratische president Harry Truman in 1948 waardoor de rassenscheiding in het leger opgeheven werd.

Nu werden zwarte Amerikanen al tijdens de Burgeroorlog ingezet, zowel door het noordelijke en zelfs bij het zuidelijke leger, maar dan wel in aparte eenheden. Dat was ook het geval tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot Truman daar dus een einde aan maakte.

Vrouwen vochten en sneuvelden -weliswaar vermomd als man- al in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1776-1783). Vanaf de Eerste Wereldoorlog werden ze in het leger ingelijfd, maar dan enkel als verpleegkundigen en kantoorbanen. Pas in 1972 werden vrouwen toegelaten in alle andere geledingen van het leger, ook in gevechtseenheden. Jessica Lynch werd bekend nadat ze enkele dagen krijgsgevangen was geweest in Irak (foto in tekst), al was er controverse rond de omstandigheden waarin.

Holebi's zijn slechts recent welkom in militaire rangen. Een uitdrukkelijk verbod werd in de jaren 90 omzeild door de "Don't ask, don't tell"-wet van president Bill Clinton, waardoor de kwestie onder de mat werd geveegd zonder een echte toelating. In 2010 ondertekende president Obama een wet waardoor homoseksuelen en lesbiennes wel toegelaten werden in het leger. Vorig jaar maakte Obama dus ook de weg vrij voor transgenders die in dienst willen.

AP2003

Meest gelezen