Jordanië wil dat Israël bewaker berecht die twee mensen doodschoot

De Jordaanse koning Abdullah II vraagt dat Israël de veiligheidsagent voor de rechter zou brengen die eerder deze week twee Jordaniërs heeft doodgeschoten in de ambassade in Amman. Eerder was gezegd dat de bewaker had geschoten om een terreuraanslag te verijdelen, maar dat blijkt nu anders.

Enkele dagen geleden had een bewaker van de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman twee mensen doodgeschoten in wat aanvankelijk omschreven werd als een poging tot terreuraanslag, waarbij één van de Jordaniërs de bewakingsagent zou hebben aangevallen met een schroevendraaier.

Volgens Jordanië zou het echter niet gaan om een terreuraanslag en het land wil dan ook opheldering. De agent zelf genoot van diplomatie onschendbaarheid en is intussen teruggekeerd in Israël waar hij ontvangen werd als een held.

In een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vraagt de Jordaanse koning Abdullah II nu gerechtigheid voor de dood van de twee Jordaniërs. De koning wil dat de bewakingsagent nu in Israël zou terechtstaan voor de dood van twee mensen. Als dat niet zo is, zal dat gevolgen hebben voor de relaties tussen de twee landen, luidt het.

De jongeman die eerst werd neergeschoten, zou voor een meubelfirma gewerkt hebben en wou volgens Amman een levering uitvoeren in het huis van de bewakingsagent. De andere gedode man zou de bejaarde eigenaar van dat huis zijn.