MAS op zoek naar diamant van menselijke as

Het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) is op zoek naar diamanten van menselijke as, voor de najaarstentoonstelling "Schitterend Verlangen". In de expo onderzoekt het MAS onder andere het verlangen van de mens naar geborgenheid en liefde. Dat verlangen materialiseren mensen vaak in kostbare stukken zoals een rouwdiamant, aldus curator Vera De Boeck.
Flip Franssen

Vanaf de 17de eeuw dragen mensen rouwringen, dikwijls met inscripties van de naam en de sterfdatum van de overleden geliefde. Vaak gebruikten de nabestaanden een diamant om het juweel te versieren: door de hardheid van een diamant is er een sterke link met de eeuwigheid.

Sinds de jaren 1950 kan de wetenschap de omstandigheden waarin koolstof zich tot een diamant ontwikkelt nabootsen. Ook uit menselijke as of haren kan een diamant worden vervaardigd, aangezien die voor een groot deel uit koolstof bestaan.

Het concept van herinneringsdiamanten ontstond in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk werden de assen van overleden huisdieren gebruikt, maar de voorbije jaren kiest men er steeds vaker voor om met de as van een geliefde een rouwdiamant te laten maken.

Wie meer info wenst over de oproep en de tentoonstelling "Schitterend Verlangen" kan terecht op de website van het MAS.

Hoe wordt een herinneringsdiamant gemaakt?

Uit de as van de overledene wordt in een labo de koolstof gezuiverd die nodig is om de diamant te vormen. Die koolstof wordt onder hoge druk (tot 60.000 bar) en onder hoge temperatuur (tot 1700 graden Celsius) samengeperst.

Daaruit komt een ruwe diamant tot stand. Die groeit dan gedurende acht tot twaalf weken, naargelang de gewenste grootte. Een proces vergelijkbaar met dat in de natuur.

De verkregen diamant bezit een hardheid van '10' volgens de schaal van MOHS. Door de aanwezigheid van het chemisch element boor kan de diamant een blauwe gloed hebben.

De ruwe diamanten – er kunnen meerdere diamanten gemaakt worden uit de as - kunnen vervolgens in de gewenste vorm geslepen worden, om ze daarna eventueel in een juweel te zetten. Het graveren van namen en data is ook mogelijk.