Nog nooit zoveel animatoren en toch is er een tekort

Maar liefst 23.000 jongeren gaan in hun vrije tijd aan de slag als animator bij speelpleinwerking. Dat zijn er zo’n 10.000 meer dan 15 jaar geleden. Toch is er vandaag een tekort aan animatoren. Ziet de jeugd van tegenwoordig het niet meer zitten om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is dat niet het geval.
© Reporters / Michel Gouverneur

Entertainen, troosten, achterwerken afvegen, het valt allemaal binnen het takenpakket van de animator. 70% doet dat zelfs vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Het tekort aan animatoren doet daarom soms vermoeden dat jongeren niet langer geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Volgens Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is dat niet het geval: “Er staan nog evenveel vrijwilligers op het speelplein als vroeger. De nieuwe vrijwilliger staat wel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben.”

Waar animatoren vroeger een maand speelpleinen deden, doen ze dit nu eerder twee weken. Daarom zijn er dubbel zoveel animatoren nodig. Dat jongeren tegenwoordig voor minder lange periodes als animator werken, komt omdat ze in eerste instantie minder tijd hebben. Daarnaast willen ze -naast het vrijwilligerswerk- ook wat bijverdienen met een gewone vakantiejob.

Opvallend is dat er meer meisjes (65%) dan jongens (35%) op het speelplein staan. De voorbije 20 jaar was die verhouding niet anders. Wat de leeftijd betreft, is meer dan 40% van de animatoren ouder dan 18 jaar. Ongeveer een kwart van de animatoren is jongeren dan 17 jaar.

Het is volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk niet vanzelfsprekend wat deze jongeren doen. Daarom moedigen zij ouders aan om samen met hun kinderen een tekening te maken en deze vandaag, op de Dag van de Animator, af te geven aan de animatoren. Een klein gebaar als blijk van waardering voor hun harde werk. Zowat 200 speelpleinwerkingen in Vlaanderen nemen deel aan de dag.

Meest gelezen