Prins William zegt job als piloot van ambulancehelikopter vaarwel

Prins William heeft vanavond zijn laatste shift als piloot van een ambulancehelikopter uitgevoerd. De voorbije twee jaar combineerde hij die job met zijn verplichtingen als lid van het koningshuis. Maar omdat de combinatie steeds moeilijker wordt, zal hij voortaan "fulltime royal" zijn.

Prins William vliegt als helikopterpiloot voor de East Anglian Air Ambulance (EAAA), een reddingsdienst die bij noodgevallen snel medisch personeel ter plaatse moet krijgen. De prins maakte de voorbije twee jaar "integraal deel uit van het team", zo zegt Patrick Peal, die de dienst leidt.

"Hij is niet alleen een fantastische piloot, maar ook een geliefd en gewaardeerd lid van de crew. Hij zal door iedereen bij de EAAA gemist worden. William is een echte professional, die dokters en verpleegkundigen naar patiënten heeft gebracht onder moeilijke omstandigheden."

De prins kreeg een salaris als helikopterpiloot, maar dat gaf hij terug zodat het geïnvesteerd kon worden in de werking van de dienst. Die opereert als een liefdadigheidsinstelling.

(Lees verder onder de foto)

"Het was een eer om te dienen"

William heeft zijn ervaring als piloot opgedaan bij de RAF, de Britse luchtmacht. Hij kijkt tevreden terug op zijn tijd bij de ambulancedienst en neemt afscheid van zijn collega's met een emotionele brief. "Nu ik aan mijn laatste shift begin met dit ongelofelijke team, wil ik al mijn collega's en teamleden bedanken, net als de mensen in East Anglia, het was een eer om hen te dienen", zo schreef hij.

"De voorbije twee jaar heb ik mensen ontmoet die in de meest wanhopige omstandigheden verkeerden. Als lid van dit team ben ik uitgenodigd geweest bij mensen thuis om momenten te delen van extreme emoties, van opluchting dat we iemand een kans hebben kunnen bieden, tot diepe rouw."

"Ik heb gezien hoe ongelofelijk vaardige dokters en paramedici levens gered hebben. Deze ervaring heeft me een diep respect bijgebracht voor de mannen en vrouwen die deel uitmaken van onze hulpdiensten, en die ik ook na mijn vertrek verder zal steunen. Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb kunnen meemaken."

Meer officiële taken

Prins William, 35 intussen, en zijn echtgenote Kate Middleton gaan de komende tijd meer officiële taken opnemen als vertegenwoordigers van het Britse koningshuis. Dat was in januari al aangekondigd. Ze hebben nu ook meer tijd om zich in te zetten voor de verschillende liefdadigheidsorganisaties die ze steunen.

VIDEO: Prins William legt uit wat zijn werk bij de ambulancedienst inhoudt