Sjoemelsoftware ontdekt in 22.000 Porsches

Porsche moet in heel Europa 22.000 auto’s terugroepen omdat er sjoemelsoftware in is gevonden. Het gaat om de modellen Cayenne en Macan met een 3-liter dieselmotor, dus zware terreinwagens.

Minister van Transport Alexander Dobrindt bracht vanmiddag het nieuws naar buiten er alweer sjoemelsoftware is gevonden in Duitse auto’s. Dit keer gaat het om Porsches, een dochtermerk van Volkswagen dat sinds eind 2015 verwikkeld is in het sjoemelsoftware-schandaal.

Dobrindt zegt dat er verboden technologie is gevonden die knoeit met de uitstoot van de Porsches. De minister beveelt om ze terug te roepen en zegt dat Porsche volledig moet opdraaien van de terugroepactie. In de betrokken auto's zou een systeem zitten waarin de motor extra wordt opgewarmd als ze getest worden.

De auto's mogen ook niet meer verkocht worden. Van de betrokken auto's zouden er 7.500 rondrijden in Duitsland en 22.000 in heel Europa.

Nog meer auto's?

Porsche gebruikt voor de dieselvariant van zijn SUV Cayenne motoren van Audi. Ook daar kwam het gebruik van ongeoorloofde software eerder al aan het licht bij een aantal modellen. Volkswagen kondigt aan ook zijn model Touareg tegen het licht te zullen houden.

Eerder vandaag had Volkswagen nog gemeld dat het bedrijf 1,5 miljoen extra auto's zou terugroepen om de software aan te passen. Dat is bovenop de 2,5 miljoen auto's die het eerder verplicht was terug te roepen.