Strengere controles veroorzaken lange wachtrijen op Europese luchthavens

De voorbije weken hebben over heel Europa duizenden vluchten een aanzienlijke vertraging opgelopen door de strengere grenscontroles. Dat zegt luchtvaartvereniging Airlines For Europe (A4E). Volgens de Belgische directeur van de organisatie, Thomas Reynaert, is de grensbewaking op veel Europese luchthavens onderbezet. "Dit maakt dat op sommige luchthavens waaronder Brussels Airport wachttijden van wel vier uur worden gemeten."

De voorbije weken hebben over heel Europa duizenden vluchten een aanzienlijke vertraging opgelopen door de strengere grenscontroles. Dat zegt luchtvaartvereniging Airlines For Europe (A4E) in een mededeling. Volgens de Belgische directeur van de organisatie, Thomas Reynaert, is de grensbewaking op veel Europese luchthavens onderbezet. “Dit maakt dat op sommige luchthavens waaronder Brussels Airport wachttijden van wel vier uur worden gemeten.

A4E verwacht dat vliegtuigpassagiers nog de hele zomer rekening moeten houden met urenlange wachtrijen bij de grenscontroles, en dat zowat op alle Europese luchthavens.
“Op sommige luchthavens is de vertraging van bepaalde vluchten met 300% toegenomen ten opzichte van vorig jaar”, voegt Reynaert eraan toe.

Chaos

Bij de luchtvaartmaatschappijen is men niet te spreken over de chaos die her en der ontstaat door de aangescherpte controles bij de grenzen.

Door de aangescherpte immigratieregels, het gevolg van een nieuwe EU-verordening, wordt er intensief gecontroleerd op illegale immigratie. Ook de verscherpte controles op vluchten naar de Verenigde Staten zorgen voor soms aanzienlijke vertragingen.
“De vakantieganger maar ook de gewone vliegtuigpassagier betaalt hiervoor de prijs”, aldus Reynaert. “Op luchthavens als Madrid, Mallorca, Lissabon, Parijs, Lyon, Milaan en Brussel zien we bij momenten chaotische taferelen.”

"De lidstaten moeten alle noodzakelijke maatregelen nemen om dergelijke verstoringen te voorkomen en voldoende personeel en middelen inzetten om de controles uit te voeren”, aldus de A4E directeur.

Zaventem

Brussels Airlines, de grootste gebruiker van Brussels Airport, bevestigt de lange wachtrijen aan de grenscontroles op Zaventem.

Sinds het voorjaar zijn die controles strenger geworden en daardoor duren ze langer. Volgens woordvoerder Geert Sciot vertrekken langeafstandsvluchten vaak met een uur vertraging omdat passagiers niet snel genoeg aan het vliegtuig geraken. De luchtvaartmaatschappij en de luchthaven zijn al een tijd in overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over het probleem.

De minister laat in een reactie weten dat hij zich bewust is van het probleem en het strikt opvolgt. Volgens de minister gaat het onderhand de goede kant uit.