Toch weer relletjes aan de Tempelberg in Jeruzalem

In de vooravond zijn in Jeruzalem gewonden gevallen bij relletjes tussen Palestijnen en de Israëlische ordediensten. Eerder hadden Palestijnse gelovigen gevolg gegeven aan de oproep van hun geestelijken om weer in de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg te komen bidden. Die oproep kwam er nadat Israël had beslist de metaaldetectoren rond het heiligdom weg te halen die de woede van de Palestijnen hadden gewekt.

De Israëlische beslissing van twee weken geleden om metaaldetectoren te plaatsen kwam er na de moord op twee Israëlische soldaten. De maatregel was contraproductief gebleken, want ze had de onrust en het geweld net weer aangewakkerd in plaats van te bezweren.

Dat de gemoederen nog altijd niet helemaal bedaard zijn, bleek vanavond. Toen de Palestijnen terugkeerden naar de Tempelberg plaatsten ze een vlag bovenop een gebouw aan de heilige plaats. Israëlische soldaten verwijderden de vlag weer, en dat leidde uiteindelijk tot relletjes.

De aanwezigheid van extra ordetroepen bleek bij de Palestijnen meer het effect van de rode lap op een stier te hebben. Ze bekogelden hen met plastic flessen en stenen, waarop de ordediensten traangas hebben ingezet. De Palestijnse Rode Halve Maan heeft het over 8 gewonden, maar andere bronnen hebben het over tientallen gewonden.