Verwarring in Pentagon over legerverbod transgenders van Trump

De verrassende tweets van president Donald Trump gisteren dat transgenders niet langer welkom zijn in het Amerikaanse leger leidt tot verwarring en onrust, zowel in het Pentagon als bij transgendermilitairen. De legertop was blijkbaar niet op de hoogte van de beslissing en zegt dat er tot nader order niets verandert.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In drie tweets kondigde president Trump gisteren dat transgenders niet langer aanvaard of toegelaten zullen worden in het VS-leger. Als reden geeft hij aan dat dat te veel medische kosten met zich meebrengt en tot verwarring zou leiden. "De beslissing is genomen na overleg met de generaals en militaire experten", zo tweette president Trump nog.

Dat laatste is echter niet zo zeker. Zo kon Sarah Huckabee-Sanders -de nieuwe woordvoerster van het Witte Huis- gisteren niet antwoorden op de vraag hoe het verbod op transgenders nu zou ingevoerd worden. Dat is het gevolg van een militaire beslissing, zei ze en ze verwees door naar het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. 

Dat ministerie verwees de pers echter onmiddellijk opnieuw door naar het Witte Huis en dus bleven de antwoorden uit. Minister van Defensie James Mattis zou overigens pas op de hoogte zijn gebracht nadat president Trump zijn tweets had verstuurd.

Stafchef generaal Joseph Dunford schrijft intussen in een mededeling dat er voorlopig niets verandert tot het bevel van de president officieel overgemaakt is en minister Mattis de implementatie daarvan begint. Nog opvallender zegt generaal Dunford dat "intussen blijven wel al onze personeelsleden met respect behandelen". Dat is indirect toch wel kritiek op de president.

Senator en Vietnamveteraan John McCain vindt de beslissing van Trump verkeerd. "Er is geen enkele reden waarom militairen die in staat zijn om te vechten en te dienen het leger moeten verlaten, en hun genderidentiteit speelt daarbij geen enkele rol".

Andere Republikeinse politici zijn dan weer tevreden: "Het is tijd dat de krijgerscultuur in het leger hersteld wordt en dat de militairen terug gaan doen wat ze moeten doen". 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Why and why now?

Anthony Zurcher, de correspondent van de BBC in de VS, merkt echter vooral de timing van het verbod op transgenders op. Volgens hem valt dat niet toevallig samen met de heisa rond minister van Justitie Jeff Sessions en het schandaal rond Russische inmenging in de VS-verkiezingen, de rel rond nieuwe sancties tegen Rusland en het keer op keer mislukken van de Senaat om de gezondheidswet van Obamacare af te schaffen.

Volgens Zurcher is vindt de administratie van de geplaagde president dat het moment juist gekozen is om de conservatieve krachten in de VS aan zijn kant te krijgen en zijn imago bij de evangelische kiezers op te krikken.

Moet alles weg wat aan Obama herinnert?

Nochtans had Trump tijdens de kiescampagne zowel in toespraken als in tweets zijn steun beloofd aan holebi's en transgenders. "I will fight for you", had hij die gemeenschappen in een tweet van juni van vorig jaar beloofd.

Kort na zijn aantreden had de nieuwe regering in februari een maatregel van de vorige president Barack Obama dat transgenders in openbare scholen de toiletten volgens hun genderindentiteit mochten gebruiken, opnieuw ingetrokken. Die maatregel was erg omstreden en 13 deelstaten hadden er rechtszaken tegen aangespannen.

Vorig jaar had Obama ook beslist dat transgenders openlijk in het leger konden dienen zonder discrimatie. Zijn regering had toen een deadline van één jaar -tot nu dus- gesteld voor alle takken van het leger om transgenderrekruten toe te laten. Net een jaar later zou dat dus opnieuw afgevoerd worden.