Verwarring over voorstel Macron over registratiecentra in Libië

Frankrijk wil al "vanaf deze zomer" registratiecentra oprichten in Libië, voor mensen die asiel willen aanvragen in Europa. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vandaag meegedeeld. Even was hierover verwarring ontstaan, maar een woordvoerder van het Elysée verduidelijkt dat het niet gaat over hotspots zoals in Italië of Griekenland, maar over "points d'avancement", een soort vooruitgeschoven posten.

"Het idee is om in Libië "hotspots" op te richten, om te vermijden dat mensen dwaze risico's gaan nemen, hoewel ze niet in aanmerking komen voor asiel", had Macron gezegd bij een bezoek aan een opvangcentrum in de stad Orléans. "Ik wil er vanaf deze zomer mee beginnen".

In de centra op Libisch grondgebied moeten de aanvragen van de asielzoekers die naar Frankrijk willen komen al op voorhand worden behandeld. Zo hoopt Macron het grote aantal vluchtelingen dat met de hulp van mensensmokkelaars de Middellandse Zee probeert over te steken terug te dringen. Volgens Macron bevinden zich in Libische kampen momenteel 800.000 tot 1 miljoen mensen die hopen de erg risicovolle overtocht naar Europa te kunnen maken.

"De andere Europese landen zijn zeer terughoudend. We zullen proberen om het met Europa te doen, maar we zullen het doen", vervolgde de Franse president. Enige verduidelijking van het Elysée leert ons dat het niet gaat om Europese hotspots, zoals die nu al bestaan in Italië of Griekenland.

Het idee van de vooruitgeschoven antennes noemt Dirk Van den Bulck in Terzake "lovenswaardig". Maar de commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Statenlozen maakt zich geen illusies: "Het zal geen impact hebben op de organisatie van de migratie en de mensensmokkelaars." Van den Bulck wijst erop dat de meeste migranten die vanuit Afrika naar Europa willen sowieso niet in aanmerking voor asiel komen en dus voor "het andere kanaal" kiezen.

Onvoldoende veiligheidsgaranties

Macron erkent wel dat er in Libië voldoende veiligheidsgaranties moeten zijn om het plan te laten slagen. "Vandaag zijn die er niet", aldus de president, die wel als bemiddelaar optreedt bij de vredesgesprekken tussen de strijdende partijen in Libië.

Eerder deze week zat Macron in Parijs onderhandelingen voor tussen de Libische eerste minister Fayez al-Sarraj en generaal Khalifa Haftar, bevelhebber van het Libische Nationale Leger dat het oostelijke deel van het land controleert. Onder het toeziend oog van de Franse president sloten de twee kemphanen een akkoord over een wapenstilstand die "zo snel mogelijk" moet leiden tot verkiezingen, liefst al in het voorjaar van 2018.

Naast registratiecentra op Libisch grondgebied wil de Franse president ook de mogelijkheid bekijken om ook in Niger dergelijke centra op te richten. Het gaat dus voor alle duidelijkheid om een in de eerste plaats Frans initiatief.