VS verscherpt controle van elektronische apparaten op luchthavens

De Amerikaanse regering heeft verscherpte controles van elektronische apparaten in handbagage op luchthavens aangekondigd. Alle elektronica groter dan een smartphone zal zonder uitzondering worden gecontroleerd.

De Transport Security Administration (TSA) laat weten dat voortaan alle elektro-apparatuur groter dan een smartphone, zonder uitzondering, wordt gecontroleerd. Het gaat dus onder andere om e-readers, tablets en notebooks.

De TSA argumenteert dat "toegenomen bedreiging voor de luchtvaartveiligheid" tot de maatregel heeft geleid. Passagiers zullen hun toestellen, zoals dit nu al het geval is voor laptops, in bakjes moeten leggen, bovenaan en onderaan onbedekt. Veiligheidsmensen zullen daardoor duidelijkere röntgenbeelden krijgen.

De dienst zegt dat ze de verscherpte controle op tien luchthavens, waaronder de internationale luchthaven van Los Angeles, hebben uitgetest. In de komende weken en maanden breidt de procedure uit naar alle Amerikaanse luchthavens, voor vluchten naar, van en binnen de VS.