850.000 kinderen op de vlucht door geweld in Centraal-Congo

In Congo zijn momenteel naar schatting 850.000 kinderen op de vlucht, een gevolg van de gevechten in de centrale provincie Kasaï. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft het over een van de ergste ontheemdingscrises voor kinderen.

Het geweld in Kasaï begon zowat een jaar geleden, nadat een traditionele leider was gedood bij geweld tussen het Congolese leger en lokale milities. De man was in opstand gekomen tegen het centrale gezag in Kinshasa.

Het geweld is sindsdien geëscaleerd en heeft naar schatting al meer dan 3.000 mensenlevens geëist. In totaal 1,4 miljoen burgers zijn ontheemd. In een verslag meldt Unicef dat het nu al in 9 van de 26 Congolese provincies onrustig is.  Er is sprake van rekrutering van kindsoldaten, vrijgelaten kindsoldaten die dringend nood hebben aan psychologische begeleiding, 2.734 ondervoede kinderen en 400.000 kinderen die risico op ondervoeding lopen, doelgerichte aanvallen op 404 scholen waardoor meer dan 150.000 geen les meer krijgen, en kinderen die niet langer toegang hebben tot essentiële medische bijstand (o.m. inentingen, nvdr.).

"Deze crisis heeft verwoestende gevolgen voor kinderen", waarschuwt Tajudeen Oyewale van Unicef. "In Kasaï is de toekomst van een hele generatie kinderen in gevaar."

De Verenigde Naties hebben eerder deze week drie experts aangesteld die een internationaal team moeten gaan leiden dat de oorlogsmisdaden in Kasaï zal onderzoeken. Ook het Congolese leger zou hier niet vrijuit gaan, hoewel Kinshasa dat ontkent.

Politieke impasse

Het geweld in Kasaï kan niet los worden gezien van de politieke crisis in Congo. Gisteren heeft de VN-Veiligheidsraad Kinshasa nog gewaarschuwd dat de toestand uit de hand dreigt te open als het politieke akkoord van eind vorig jaar niet wordt uitgevoerd. Dat bepaalt dat er dit jaar nog presidentsverkiezingen moeten worden gehouden om een opvolger voor president Joseph Kabila aan te duiden.

Onlangs heeft de Congolese kiescommissie laten weten dat verkiezingen voor dit jaar wellicht onhaalbaar zijn omdat de registratie van de kiezers vertraging oploopt. Eigenlijk hadden die verkiezingen al vorig jaar moeten plaatsvinden omdat de ambtstermijn van Kabila toen al afliep.

De huidige onrust in een aantal provincies speelt het regime in Kinshasa net in de kaart omdat de registratie van kiezers vrijwel onmogelijk lijkt. Intussen blijft Kabila gewoon aan de macht, en daarmee lijkt ook zijn hele entourage geen enkel probleem te hebben. 

De bevolking krijgt het intussen alsmaar moeilijker omdat de economie slabakt. De centrale bank verwacht voor dit jaar een inflatie van 44,64 procent.