8.500 militairen komen orde op zaken stellen in Rio de Janeiro

De Brazilaanse president Michel Temer stuurt 8.500 militairen naar de grootstad Rio de Janeiro, die voor de zoveelste keer te maken heeft met een golf van crimineel geweld. In totaal zetten de Braziliaanse autoriteiten 10.000 ordestrijdkrachten in om de georganiseerde misdaad in Rio de Janeiro aan te pakken.

De eerste troepen zijn Rio vanmiddag in colonne binnengereden. Minister van Defensie Raul Jungmann waarschuwt dat Brazilië alleen het criminaliteitsprobleem niet kan oplossen. Brazilië wil daarvoor samenwerken met de buurlanden.

Zowat een jaar na de Olympische Spelen is de criminaliteit in Rio andermaal toegenomen. Elke dag vallen er gemiddeld drie doden door verdwaalde kogels in de stad van 6,5 miljoen inwoners. Sinds begin dit jaar zijn in Rio ook al 90 politieagenten doodgeschoten.

Het onveiligheidsgevoel in Rio is groot. Er is het geweld tussen gewapende bendes, drugstrafikanten en ordediensten, en daarbij komt nu dat politieagenten ondermaats en vaak te laat worden uitbetaald.