Bad hair day? Voor Shilah is ontembaar haar dagelijkse kost

Wat als een "bad hair day" de standaard is? Shilah Madison (7) lijdt aan het "Uncombable Hair Syndrome", ofwel ontembaar haar. Die genetische aandoening komt bij amper 100 mensen ter wereld voor. En die unieke eigenschap van haar blonde lokken zet Shilah op haar eigen Instagramaccount graag in de verf.

Shilah Calvert Yin uit Melbourne heeft een bijzonder wilde blonde haardos. Vergelijkingen met Einstein of Doc uit "Back to the future" liggen voor de hand. Wat haar moeder ook probeert: het haar van Shilah wil maar niet glad en steil vallen, alle ingrepen met een stijltang ten spijt. Een simpele paardenstraat is geen optie. Met strakke vlechtjes of haarbanden en diademen krijgt Shilah haar haren wel min of meer uit haar gezicht.

(lees voort onder de foto)

Het meisje lijdt aan het "Uncombable Hair Syndrome", een genetische aandoening die wereldwijd bij amper 100 mensen voorkomt. Oorzaak daarvan is een mutatie in één van drie vastgelegde genen. Een oplossing hiervoor is er niet, maar naarmate patiënten ouder worden, krijgen ze hun haardos steeds iets beter onder controle.

"Ik ben tenminste niet doordeweeks en saai"

Zelf zit het Australische meisje er niet mee in dat haar blonde haren steevast alle richtingen uit pieken. "Het is tenminste niet alledaags en saai, zoals het haar van veel andere mensen", zegt ze daar zelf over in de Daily Mail. "Zo weet iedereen op mijn school wie ik ben. Ik denk zelfs dat sommige van mijn vriendinnen zo'n haar zouden willen."

Om haar ongewone kapsel in de verf te zetten, en zich er zeker niet voor te schamen, heeft Shilahs familie een speciale Instagramaccount voor haar geopend. Het meisje doet op aansturen van haar ouders ook af en toe modellenwerk, en daarin blijkt haar kapsel vaak net een troef te zijn. Zo leert Shilah zichzelf steeds beter accepteren.

"We merken trouwens dat volwassenen meestal vreemder op haar reageren dan kinderen. Mensen zeggen rare dingen, of raken haar kapsel ongevraagd aan", zegt haar moeder Celeste. "Gelukkig heeft mijn dochter de goede attitude om ermee om te gaan, en krijgt ze veel steun van haar broer Taelan, die haar op vervelende momenten wat afschermt."

lees ook